Kolumnit

Ajastinvieras: Humoristi Trump

Muutkin ovat sitä mieltä, että Barack Obama oli erittäin hauska tv-legenda David Lettermanin uudessa My Next Guest -ohjelmassa.

Sen sijaan en millään saa kannatusta ehdotukselleni, että Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Donald Trump on aivan aliarvostettu humoristina.

 

Olen aivan varma, että kymmenen vuoden päästä Trumpille ja Trumpin aikakaudelle nauretaan tosi makeasti. Ihmetellään epäuskoisina tapahtuiko kaikki tuo todella ihan oikeasti. Vähän niin kuin päivitellään firman pikkujoulujen jälkeen.

Olemme ajan myötä oppineet nauramaan Hitlerille ja letkajenkalle, jopa Mats Sundinille ja Mannerheimille. Miksei myös diileri Trumpille, jonka lempiseura herran värityksestä päätellen pitäisi olla HPK eikä KKK.

 

Ei kun ihan totta; Trumphan näyttääkin ihan sarjakuvalta, hämärästi ihmisen kaltaiselta karikatyyriltä.

Jos ette usko valokuvien perusteella, tehkää perustesti: katsokaa liikkuvaa kuvaa – mutta ilman ääntä. Sanattomaksi jäävä presidentti, äänettä elehtivä maailman mahtavin mies näyttäytyy sinä mikä onkin, oudosti huitovana puttepossuna, alastomana apinana. Ja possut ja apinathan ovat hauskoja! M.O.T.

 

Aivan kaikki eivät vielä arvosta Trumpin mimiikkaa ja komiikkaa yhtä paljon kuin meikä.

Yleisradio näytti aikoinaan haastattelun ajalta ennen kuin Trumpester oli vielä astunut virkaansa. Siinä vakava amerikkalainen nuorukainen kertoi, että ainoa tapa pysäyttää Trump on salamurhata hänet. Se olisi kaikille pitkällä tähtäimellä helpompaa. Aika radikaali ajatus… vai oliko sittenkin vain erittäin mustaa huumoria?

Elävä Trump on pellepetteri, joka minä hetkenä hyvänsä kompastuu omiin kengännauhoihinsa. Mutta surmattu Trump olisi marttyyri. Ei ehkä aivan kuin jälkikäteen ryvettynyt JFK, mutta kuitenkin DJT, etukäteen rypenyt. Eivätkä marttyyrit ole hauskoja. Paitsi Kummelin sketsissä.

 

Mikä olisi vaihtoehto, jos vuoden 2016 presidentinvaaleissa toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas ei olisikaan huumoriveikko?

Että Trumpin koulukiusaajan hahmo ei olisikaan pelkkä Putoukseen valmis pimeä rooli, vaan kadotukseen vievä valaistu polku? Että 62 984 828 häntä äänestänyttä amerikkalaista eivät olisikaan vitsikkäitä veijareita, vaan pelokkaita, pettyneitä, oman eliittinsä harhaan johtamia ihmisparkoja?

 

Mieluummin ajattelen, että Donny Trumpo julisti viime viikolla sangen vitsikkäästi toisen sotansa lapsia vastaan ja bonussketsinä tulevan sotansa avaruudessa.

Eihän kukaan voi sellaista tosissaan tehdä. Eihän? Kun ei lapsivitsi oikein vetänyt, hän syytti siitä Suomen sosialidemokraatteja ja perusteli avaruusvoimiaankin lähinnä Kiinan ja Kokoomuksen vastaisena ennakoivana toimenpiteenä.

Kaiken huipuksi Trump lupasi kuulemma käyttää Meksikon vastaiseen muuriin varaamansa varat ja materiaalit rakentamalla sillan Ahvenanmaan ja Ruotsin välille.

Kirjoittaja on kirjailija ja kärttyinen.

 

Menot