Kolumnit

Alkoholisti lääkitsee krapulaansa viinalla – Lisää velkaa ottava velallinen hoitaa itseään samalla lääkkeellä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vanha juoppo tietää hyvin, miten krapulasta pääsee eroon. Hän kaivaa aamulla varhain esiin uuden viinapullon. Kun juoppohullut kokoontuvat, ryhmä vahvistaa uskoa.

Velkaantumisessa toimii sama logiikka kuin ryyppäämisessä. Toiminta on osattava katkaista. Vastuuta ei voi siirtää ulkoisille tekijöille eikä muille.

Maksa polttaa alkoholin. Velka sen sijaan on aina maksettava. Jos velallinen ei maksa velkaansa, joku muu joutuu sen maksamaan.

Suomen valtio joutui velkaantumaan 1990-luvun lamavuosina, mutta velkaantuminen katkaistiin talouskasvulla muutamassa vuodessa.

Velat olisi voitu maksaa jopa kokonaan pois. Korkeakorkoiset velkakirjat alkoivat joukolla erääntyä vuonna 2003. Uusien lainojen korot olivat niin alhaiset, että valtio säästi miljardeja euroja korkokuluina. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ykköshallitus (vuosina 2003–2007) päätti velkojen lyhentämisen sijaan kuluttaa korkokuluista säästyneet rahat.

Velkaantumista ryhdyttiin jatkamaan Vanhasen kakkoshallituksen (2007–2011) aikana. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus (2011–2015) julisti tasapainottavansa valtiontalouden puoliksi veronkorotuksilla ja puoliksi säästöillä. Veronkorotukset pantiin jämäkästi täytäntöön, mutta menojen leikkaukset jäivät valtaosin näennäisiksi.

Kataisen hallituksen aikana käynnistyi myös osin näkymätön velkaantuminen Euroopan keskuspankin EKP:n kautta.

Alkoholisti ymmärtää, että hän tappaa ennen pitkää itsensä. Hän keksii useimmiten selityksen, miksi hän ei juuri nyt lopeta juomistaan. Katkaisun aikataulu aina siirtyy.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman mukaan julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023 ja julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen alenee. Hallituksen uusi tavoite on ”vakauttaa julkisen talouden velka suhteessa BKT:hen vuosikymmenen loppuun mennessä”.

Tavoite on siirretty kymmenen vuoden päähän. Tavoitteena ei ole enää katkaista velkaantumista vaan ”vakauttaa”.

Talouskasvu olisi edellytys velkaantumisen vakauttamiselle, mutta kasvua ei millään realistisella tavalla edistetä. Velkaantumiselle laaditaan ”kestävyystiekartta”.

Alkoholistin ryyppääminen loppuu, kun makaa teho-osastolla elimet tuhoutuneina.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic