Kolumnit

Älykännykät ja some tekivät nuorison haukkumisesta helpompaa kuin koskaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Seurasin tässä taannoin täysin epäuskoisena eräässä sosiaalisen median ryhmässä roihahtanutta keskustelua nuorisosta.

Keskustelun sytykkeenä toimi kuva, jonka ohikulkija oli napsaissut marketin eteen kokoontuneesta nuorisoporukasta.

Postauksen tekijä halusi osoittaa, miten kuvassa näkyneet nuoret viis veisasivat koronaohjeistuksesta ja kokoontumiskiellosta.

Kuten arvata saattaa, ei mennyt pitkään, kun pystyssä olivat varsinaiset julkipaheksujien bakkanaalit.

Postauksen tekijällä oli sinänsä pointti. Nuorten kanssa on hyvä käydä pelisääntöjä läpi, tarvittaessa uudestaan ja uudestaan. Kyse on kaikkien terveydestä.

Kuten arvata saattaa, keskustelu keikahti kuitenkin varsin pian erikoiseksi.

Äänekkäimpien paheksujien johdolla muodostettiin virtuaalinen rinki, josta jaeltiin verbaalisia iskuja ringin keskiöön joutuneille alaikäisille nuorille. Hulttionuorten hulttiovanhemmat tuomittiin tietenkin oitis, minkä jälkeen mollattiin myös kuvassa esiintyneiden älynlahjat sekä epäsuorasti viitattiin jonkinlaiseen luonnolliseen poistumaan.

Ajattelin, että en usko silmiäni. Somessa jokainen vastaa tietenkin omista sanomisistaan, mutta välillä on vaikea ymmärtää, millaista tuubaa ihmiset julkaisevat nimellä ja naamallaan.

Täydellisessä maailmassa ei tietenkään olisi koronaa tai kokoontumiskieltoja uhmaavia nuoria. Mutta ei siellä olisi myöskään olisi aikuisia, joiden harkintakyky osoittaa miinusta tai keskustelualustoja, joilla pätevät viidakon lait.

Täydellisessä maailmassa palaute osattaisiin ja uskallettaisiin antaa rakentavasti suoraan kohteelle, eikä kohdetta heitettäisi satapäisen someyleisön reposteltavaksi – etenkään, kun kyse on alaikäisistä.

Kaikkein koomisinta koko episodissa oli lopulta tajuta, että oman paikkakunnan nuoret pitävät puskissa heitä salakuvaavia aikuisia aivan normaalina ilmiönä.

Nuoret itse eivät osallistu keskusteluihin, mutta mielenkiinnolla kyllä seuraavat, millainen somemyrsky mistäkin kokoontumisesta tai makkaran paistosta on saatu aikaan.

Ei tässä muuta voi sanoa kuin että onpa hyvä, ettei 1990-luvun aikuisilla ollut älykännyköitä käytössään.