fbpx
Kolumnit

Analyysi: Via Dolorosan päässä odotti Töölö ja kaikkien aikojen Huuhkaja-juhlat

Hämeen Sanomien jalkapalloasiantuntija Jari Virtanen summaa Huuhkajien värikkään matkan historialliseen suoritukseen.
Se on totta! Huuhkajat on saavuttanut arvokisapaikkansa. KUVA: Kimmo Brandt / EPA

Sukupolvien unelmasta tuli totta myöhään perjantai-iltana Töölön jalkapallostadionilla Helsingissä.

Samaan aikaan totuus huudettiin ilmoille ympäri Suomea, kun tuhannet ja tuhannet toivonsa vuosien saatossa kärsimysten tien varrelle hukanneet maajoukkueen seuraajat viimein saivat palkintonsa. Niin monet karsinnat, niin monet uudet alut, niin monet pettymykset. Suomen maajoukkueen kannattaminen on vuosikymmenten saatossa kysynyt luonnetta ja rakkautta kotimaiseen jalkapalloon.

Laji ei ole nauttinut menestystä, mutta se nauttii ainutlaatuisen lojaalista, täysin menestyksestä riippumattomasta kannatuksesta tässä lumen ja jään maassa.

Lue myös: Vuosikymmenten odotus on ohi – Suomi on miesten jalkapallon arvoturnauksessa

2. syyskuuta 2017 oli käänteentekevä päivä siihen, mitä koemme nyt. Markku Kanerva oli nimitetty Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaksi erittäin sekavan ja tuloksellisesti katastrofaalisen Hans Backen aikakauden jälkeen vuoden 2017 alussa.

Ensimmäiset ottelut ”Riven” alaisuudessa kesken olleissa MM-karsinnoissa päättyivät tappioihin heikkojen esitysten jälkeen. Kun mahdollisuudet Venäjän 2018 kisoihin olivat jo menneet, Tampereen Ratinaan saapui tuona lauantai-iltana edellisten EM-kisojen sensaatiomaa Islanti. Siinä pelissä ja sillä hetkellä tapahtui jotain erikoista. Suomi voitti kaikkien yllätykseksi MM-kisoihin etenevän saarivaltion Alexander Ringin upealla vapaapotkumaalilla, pelaten suurella itseluottamuksella.

Kanerva oli esitellyt itsensä ja suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun uuden aikakauden.

Suomi pelasi karsintojen neljä viimeistä ottelua ilman tappioita, vastassa ollen muiden muassa kaksi maata Euroopan huipulta, Kroatia sekä Turkki. Mutta vasta syksyllä 2018 alkanut Kansojen Liiga käynnisti kunnolla huuman, joka on siivittänyt Huuhkajat nyt saavutettuun menestykseen ja koko kansakunnan maailman suosituimman urheilulajin pauloihin.

Lukas Hradecky kaivoi ensimmäisen pallon verkostaan viidennessä Kansojen Liigan ottelussa Kreikassa. Neljä ensimmäistä peliä olivat tuoneet neljä voittoa, pitäen sisällään lähes myyttiseksi kertomukseksi muodostuneen illan Tallinnassa, jolloin naapurimme pääkaupunki värjäytyi sinivalkoiseksi. Suomi voitti Kansojen liigan lohkonsa, nousi ensi kaudeksi sarjaporrasta ylemmäs ja valoi perustan ennen kokemattomalle uskolle siihen, että jotain suurta olisi tulossa.

Ensimmäistä kertaa sillä uskolla oli myös tulosten mukanaan tuomaa pohjaa.

Lopullisen läpimurron tuoneet EM-karsinnat ovat pitäneet sisällään omat tarunhohtoiset iltansa.

Ratinasta muodostui linnake, jossa kävivät onneaan koittamassa vuorollaan niin Bosnia kuin Kreikkakin. Molemmat jalkapallomaat pyyhittiin Tampereella kartalta pelaamalla jo tutuksi tulleella kurinalaisuudella, kärsivällisyydellä ja häikäisevällä, lähinnä Teemu Pukin, tehokkuudella maalipaikoissa.

Suomi on, ainakin oman elinikäni aikana ensimmäistä kertaa, löytänyt jalkapalloidentiteettinsä.

Lue myös: Ei tästä menestyksestä nyt mitään numeroa tehty – Huuhkajien ensimmäinen maali otettiin Hämeenlinnassa tyynesti vastaan

Maajoukkue on jokaisen lajin lippulaiva, jonka menestys määrittää hyvin pitkälle kyseisen urheilumuodon suosion ja näkyvyyden.

Jalkapalloilun jo valmiiksi suuri harrastajamäärä tulee kasvamaan EM-kisahuuman ansiosta entisestään ja laji murtautuu yhä syvemmälle perheiden ja työpaikkojen arkeen. Pikkuhuuhkajat ja -helmarit löytävät esikuvansa lähempää ja yhä useammalla sinivalkoisen paidan selkää koristaa Messin nimen sijasta Pukki.

Kun ilon, onnen ja helpotuksen kyyneleet ovat kuivuneet, alkaa meille kaikille ennen kokematon odotus. EM-kisojen lohkoarvonta, lippujen metsästys ja lentojen varaus. Tallinna on jo vallattu, seuraavaksi on toisen, vielä tuntemattoman eurooppalaisen suurkaupungin vuoro.

Menot