Kolumnit

Analyysi: Parolan lukio oli ehkä koepallo, jotta muut säästöt menisivät läpi

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Parolan lukion tulevaisuus on esillä Hattulan kunnanhallituksessa maanantaina 4.3. ja valtuustossa 6.3. Sen takaa 20 valtuutetun tekemä esitys ylimääräisen valtuuston kokouksen koolle kutsumisesta.

Ylimääräinen kokous ei tosin mitenkään ehtisi ennen varsinaista kokousta.

Alun perin vaikutti siltä, että ensin käsitellään aloite kansanäänestyksestä, joka pahimmassa tapauksessa lykkäisi talouden tasapainotusohjelman tai ainakin lukioratkaisun käsittelyn toukokuulle.

Ylimääräistä kokousta tuskin tarvitaan, sillä kunnanjohtaja Katariina Koivisto toteaa, että lukioasiaa voidaan käsitellä sekä kunnanhallituksessa että kunnanvaltuustossa samassa kokouksessa kansanäänestyksen kanssa.

Lukio voidaan irrottaa kokonaisuudesta. On mahdollista, että jo 6.3. äänestetään lukion kohtalosta. Jos kaikki ylimääräistä kokousta vaatineet ovat lukion säilyttämisen kannalla, asia on sillä selvä. Parolan lukio jatkaa.

Hankkeen puuhamies Jiri Kattelus (kok.) pitää päätöstä erittäin tärkeänä juuri nyt, kun toisen asteen yhteishaku on meneillään. Nuorten pitää tietää, minne hakea.

Tosin koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen on koko ajan kehottanut heitä hakemaan Parolan lukioon, vaikka tilanne olisi epäselvä.

Yhtenä kohtana 20 valtuutetun esityksessä oli lukion kotiuttaminen takaisin Hattulan omaksi toiminnaksi, jotta saataisiin pienille lukiolle tarkoitettu yli 100 000 euron valtionosuus.

Haajanen kumminkin arvioi, ettei Hattulalla olisi tulevaisuudessa mahdollisuutta saada ylimääräistä valtionapua, koska valtionosuuden peruste on lakiesityksessä muuttumassa.

Uuden lain mukaan ekstrarahaa saavat lukiot, jotka ovat keskimäärin pitkien matkojen päässä. Esimerkiksi hän nostaa Inarin lukion.

Lukion jatko merkinnee muiden säästökohteiden etsintää, veronkorotuksia syksyllä ja/tai lisälainanottoa kouluinvestointeihin.

Päättäjiltä on tivattu, mitä muuta pöydällä on ollut, kun tasapainottamispakettia koottiin. Vastausta on ollut vaikea saada, mutta ääneenkin on jo mainittu Lepaan ja Nihattulan koulut. Niiden lakkauttamisesta on aika ajoin keskusteltu. Ne olivat lukuisten muiden ehdotusten joukossa nytkin.

Seuraava kohu nouseekin ehkä tästä.

Ennusteiden mukaan ikäluokat ovat tosin pienenemässä niin Hattulassa kuin lähes kaikkialla muuallakin suorastaan dramaattisesti. Vaikutukset nähdään varmasti kuntien palveluverkoissa aikanaan, ehkei Hattulassa kuitenkaan vielä.

Väistämättä tulee mieleen, että lukioasia heitettiin ilmaan, jotta mielenkiinto kohdistuisi siihen ja muu säästölista saataisiin eteenpäin vähemmällä vastustuksella.

Onhan siellä mm. ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluiden ulkoistaminen ja palkattomia vapaita. Näistähän usein kunnissa kiivaillaan otsasuoni tykyttäen.