fbpx
Kolumnit Kulttuuri

Anttien hallitus?

Suomeen neuvotellaan uutta hallitusta. Mutta mikä hallitukselle nimeksi?

Virallisesti hallitukset nimetään pääministerin mukaan. Jos hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne onnistuu neuvotteluissa, itsenäisen Suomen 75. hallitus on viralliselta nimeltään siis ”Pääministeri Antti Rinteen hallitus”.

Jos hallituksella on takanaan enemmistö eduskunnassa, kyse on enemmistöhallituksesta. Vähemmistöhallituksiakin toki on Suomessa nähty, samoin virkamieshallituksia. Hallituksista 46 on ollut enemmistöpohjaisia, 19 vähemmistöhallituksia ja 9 virkamieshallituksia. Viimeisin virkamieshallitus oli Keijo Liinamaan 171 vuorokautta istunut hallitus vuonna 1975.

Koska hallituksessa on tälläkin kertaa todennäköisesti enemmän kuin yksi puolue, se on myös kokoomus- eli koalitiohallitus, vaikka kokoomuspuoluetta ei hallituksessa nähtäisikään. Kansallisen yhtenäisyyden hallitusta emme saa: sellaisessa olisivat mukana kaikki eduskuntapuolueet.

 

Hallituksia nimetään värikkäästi sen mukaan, millaiset puolueet hallituksen muodostavat. Mahdollisten nimitysten kirjo on laaja, esimerkiksi porvari-, kansanrintama-, punamulta-, sinipuna- ja sateenkaarihallitus. Myös punavihreästä hallituksesta on puhuttu, samoin takavuosina punamustasta hallituksesta.

Tällä kertaa esillä ovat olleet vahvasti punamulta ja sinipuna sekä kansanrintama. Punamultahallitus on perinteisesti rakentunut keskustan ja sosiaalidemokraattien varaan ja sinipuna kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien varaan. Kansanrintama-nimitys taas on vakiintunut viittaamaan laajan vasemmiston ja keskustan muodostamaan koalitioon.

 

Virallisten ja puolivirallisten nimitysten lisäksi hallituksille on tietenkin kehitelty lempinimiä, pilkkanimiäkin. Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitusta kutsuttiin muun muassa nimillä Perskeko, S-ryhmä, SSS ja Trio Ässät. Väläytettiinpä sellaisiakin nimityksiä kuin sinimulta ja perusporvarit.

Myös kauempaa historiasta löytyy kiinnostavia hallitusten kutsumanimiä, kuten yöpakkashallitus, vapaapalokunnat, nappulaliiga ja punatulkkuhallitus. Jyrki Kataisen sateenkaarihallitus vääntyi kansalaisten suussa Sixpackiksi. Martti Miettusen hallitus vuodelta 1975 on legendaarinen hätätilahallitus.

 

Mahdollista Antti Rinteen hallitusta on jo ehditty kutsua uudeksi kansanrintamaksi ja uudeksi punamullaksi sekä uuspunamullaksi. Puoluekentän oikealta laidalta on kuulunut myös puhetta punavihreästä hallituksesta ja vasemmistohallituksesta.

Itse olen ehdottanut leikkimielistä nimitystä Anttien hallitus tai anttihallitus. Mahdollisia ministereitähän ovat Antti Rinne, Antti Lindtman, Antti Kaikkonen, Antti Kurvinen, Li Andersson, Anders Adlercreutz

 

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Menot