Kolumnit

Anttilan hinta, Stockmannin laatu

Otsikko on suora lainaus kreikkalaiselta kauppiaalta, joka joskus 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa myi matkamuistoja lomasaaren rantakadulla suomalaisturisteille.

Hinta oli oikeasti kova ja matkamuistojen laatu ihan mitä sattuu, mutta meitä suomalaisia tuo lähes oikein lausuttu mainoslause huvitti suuresti. Ja kauppa kävi.

 

Menneinä vuosikymmeninä perinteiset tavaratalot olivat vähittäiskaupan kuninkaita. Sen tiesi kreikkalainen krääsäkauppiaskin.

Centrumit, Sokokset, Anttilat, Stockmannit ja monet paikalliset yrittäjät rakensivat tavarapalatsejaan ympäri Suomen.

Hämeenlinnassakin Skogsterin vuonna 1907 avattu tavaratalo sai kansan todennäköisesti huokailemaan ihastuksesta, kun yhdellä käynnillä sai kaiken tarvittavan ja paljon muutakin.

1960-luvulla Sokos ja Centrum rakensivat betonikolossinsa Raatihuoneenkadulle ja pian Raketti-Anttila valtasi oman kulmansa keskustan ja moottoritien välistä.

 

Viime lauantaina tässä lehdessä kerrottiin, että tavaratalojen historia Hämeenlinnassa on tullut päätökseensä, kun Osuuskauppa Hämeenmaa luopuu aluksi Sokokselle ja sittemmin Marks & Spencerille tarkoitetuista tiloistaan kauppakeskus Goodmanin eteläpäädyssä.

Kysyä voi, miksi tavarataloa piti edes yrittää tuoda kauppakeskukseen.

Jos tavaratalo oli oman aikansa kauppakeskus, on kauppakeskus nykyajan tavaratalo.

 

Tavarataloja ei tappanut mikään yksittäinen syy, kehitys vain kulki niiden ohi. Nyt viikon ruoat haetaan pellolle kaavoitetusta automarketista ja muut tavarat kauppakeskuksista tai verkosta.

Tavarataloyhtiöillä on hankalassa tilanteessa erilaisia selviytymismalleja.

Stockmann on muuttunut kiinteistö- ja ravintolayhtiöksi, joka ulkoistaa osastojaan muille kauppiaille. Turussa klassinen Wiklund on ajautunut loputtomaan remontti- ja muutoshelvettiin ja Lahdessa Sokosta supistetaan kerros kerrallaan.

 

Tavaratalojen kuolema antaa kuitenkin myös mahdollisuuksia. Goodmanissakin on nyt vapautumassa paljon liiketilaa, mutta hieman hankalassa paikassa.

Sinne olisi nyt hyvä tilaisuus rakentaa vaikka se food court -ravintolamaailma, joka kauppakeskuksesta jostain käsittämättömästä syystä puuttuu kokonaan.