Kolumnit

Apuarsenaali suunnattava nuorten auttamiseen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Nuoruus, se elämän paras aika, jolloin kaikki on yhtä huumaa, vai onko se sellaista sittenkään.

Nuorten työllistymiseen liittyen on puhuttu paljon siitä, että opintotuki pitäisi laajentaa ympärivuotiseksi, jotta opiskelijat voisivat pitää jonkinlaisen kesäloman.

Lukukauden aikana kun ei voi lomailla pitkiä aikoja.

On kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että kaikkein vaikeinta työllistyminen on niille, jotka eivät toisen asteen jälkeen pääse opiskelemaan korkea-asteelle.

Ammattikoulun jälkeen ongelma ei ole niin iso, koska ammattikoulu antaa itsessään jo ammattipätevyyden ilman ammattikorkeakoulun käymistä, mutta lukion jälkeen ongelma on erityisen iso.

Lukio on yleissivistävä ja siinä tehtävässään hyvä, mutta haitta on se, että pelkkä lukion käyminen ei anna pätevyyttä mihinkään ammattiin.

Jos lukion jälkeen nuori ei pääse ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, on tilanne monella tavalla hankala.

Töitä voi yrittää saada, mutta se on vaikeaa. Voi olla, että nuorella ei ole opiskelu- eikä työpaikkaa välivuoden ajaksi.

Työllistymiseen voi tässäkin tilanteessa vaikuttaa omalla aktiivisella työpaikan hakemisella, mutta nuorille sopivia paikkoja ei ole liikaa jaettaviksi.

Kaikille ei työtä riitä, vaikka yrittäisi itse sitä hakea kuinka sitkeästi tahansa. Näiden nuorten auttamiseen on käytettävä vielä enemmän resursseja, vaikka asiaan onkin jo kiinnitetty huomiota.

Enemmän esillä olleessa opiskelijoiden tilanteessa on siinäkin omat ongelmansa, sillä asuminen opiskelukaupungissa vie paljon rahaa, vaikka valtion asumis- ja opintotuki sekä takaus opintolainaan auttavatkin huomattavasti.

Monet nuoret tekevät töitä opiskelun ohessa, jotta rahat riittäisivät. Tämä voi viivyttää valmistumista ja huonontaa arvosanoja, kun aika ei riitä opiskeluun ja töihin yhtä aikaa.

Saadakseen rahaa opiskeluvuotta varten opiskelijat hankkivat kesätöitä, mutta niitäkään ei aina ole helppo saada ennen valmistumista.

Kaikkein eniten tilanne helpottaa valmistumisen jälkeen, jos opiskelija saa vakituisen työn ja pääsee siirtymään työelämään.

Vastavalmistuneidenkin työllistyminen voi viedä aikaa, kun työkokemusta ei ole kesätöistä huolimatta vielä kovin paljon.

Kirjoittaja työskentelee Hämeen Sanomissa kesätyösetelillä.

Mainos