Kolumnit

Armeija ei marssi vatsallaan, vaan jaloillaan

Otsikkoon liittyy vanha sanonta. Vaikka ravintoaineet ovat toki tärkeitä kehon kaikille toiminnoille, ihminen ei marssi vatsallaan, vaan jaloillaan. Eipä taida tulla muuta vatsallaan marssivaa mieleeni kuin vaskitsa. Se on jalaton lisko.

Puolustusvoimien ruokahuollon palvelupäällikkö Eija Pulkki kertoi viime viikolla, että muonituskeskuksiin ympäri maan suunnitellaan kahta kasvisruoka-annosta viikossa. Yleisradion Timo Keränen kirjoitti loppuviikosta jutun, jossa referoitiin Anneli Pranttilan väitöskirjaa sotilaiden muonituksesta talvi- ja jatkosodan aikana.

Pääruoka-aineet eivät suinkaan olleet makkara, pihvi tai lihapullat, vaan palkokasvit, puuro ja viljatuotteet. Muistaakseni myös Erich Maria Remarquen kirjassa Länsirintamalta ei mitään uutta mutustettiin lähinnä leipää. Joskus sen kylkeen saatiin leikattua siipale hevosenruhosta. Olisivat varmaan jermut ottaneet mielellään humman sijasta hummustakin, jos olisi ollut tarjolla.

 

Puolustusministeri Jussi Niinistön kuva puolustusvoimista ei ole tätä päivää. Niinistö ehdotti aiemmin, että naisten asepalvelus lyötäisiin jäihin joksikin aikaa. Käytännössä siis ovet lyötäisiin säppiin juuri niiltä, jotka armeijaan oikeasti haluaisivat. Silloin taustalla oli ajatus rahan säästöstä.

Nyt, kun rahaa voitaisiin säästää niinkin yksinkertaisesti kuin vaikkapa korvaamalla lihan soijalla joinakin päivinä, ehdotus ei käy. Omasta asepalveluksestani on joitakin vuosia. Silloin maksakastikepäivinä karattiin sotilaskotiin syömään pitsaa. Tuskinpa se kourallinen kinkkusuikaleita meitä pelasti lihasten kuihtumiselta ja uupumukselta.

 

Kasvisruoka ei myöskään ole vain lautasellinen salaattia tai kukkakaalipirtelö. Eihän liharuokakaan ole vain lautasellinen keittokinkkua tai jauhelihapirtelö. Asiantuntijat ovat myös ahkerasti ottaneet kantaa Niinistön änkyröintiin. Amerikkalainen yleisurheilija ja moninkertainen olympiavoittaja Carl Lewis juoksi Tokion maailmanmestaruuskilpailuissa 1991 satasen 9,86 sekuntiin ja jäi pituushypyssä vain neljä senttiä maailmanmestaruudesta. Hän oli tuolloin muuten vegaani.

Sopii aika monen lihaa syövän varusmiehen yrittää perästä.