Kolumnit

Arvon mekin ansaitsimme Lapin maassa suuressa

Kilpisjärven Luontotalon ihastuttava palveluhenkilö avasi meille oven sulkemisajan jälkeen ja luovutti Kalottireitin varaustupien avaimen.

Siitä se sitten lähti.

Saimme nauttia täydellisyyttä hipovasta majoituksesta ja lisäksi tunnelmaltaan vielä rennommista autiotuvista.

Kyllä tämä Suomi vaan on hieno maa. Ei häivähtänyt mielessä julkisen talouden kestävyysvaje, eikä myöskään kaikenkattava kehittämistarve, joka repii selkänahkamme verille lapsosesta vaariin.

 

Olimme vapaita jokaisen hetken.

Puuttoman Lapin ankarassa autiudessa, Enontekiön Yliperällä olimme koko muun Suomen yläpuolella – monen sadan metrin korkeudella merenpinnasta.

Missä muualla ovat näin hienot palvelut, tuvat, kaasut ja polttopuut melkein tai täysin ilmaiseksi, toki jokaisen käyttäjän yhteisvastuulla. Pidetään näistä kiinni.

 

Vuolaan kiitoksen ansaitsevatkin Suomen valtio ja Metsähallitus.

Tämä on pohjoista ylellisyyttä: vaeltajan ei tarvitse itse kuin kävellä kantamuksensa kanssa määränpäähänsä maailman kauneimman luonnon keskellä.

Romanialaiskaveri piti vaelluksensa hienoimpana kokemuksena uintia tunturijärvessä. Mukaan uimaan oli tullut suomalainen nainen. Eläköön se pieni kulttuurien välinen ero! Saunassa kaveri kärvisteli häveliäästi kalsarit jalassa.

Lappi on Suomen kansainvälisintä aluetta. Lisäksi vastaantuleva kulkija on aina ystävä. Norjan eli Naton rajan ylitystä ei joka kerralla edes huomannut.

 

Isoimmat kiitokset kuuluvat Operaatio Paulaharjulle. Vaelluksella pitää olla tarkoitus eli päämäärä. Se oli tälläkin kertaa teatteri – maailman suurimmalla näyttämöllä.

Juha Hurmeen vetämä, viitenä kesänä järjestetty erämaateatteri on nyt virallisesti päättynyt.

Onneksi jatkoa seuraa vielä ensi kesänä Vätsärin erämaassa Inarissa. Sen kuulemma kauhean kivikon kohtaamista maltan tuskin odottaa.

 

Tämän jutun verkkoversioon on liitetty näyttelijä Antti Laukkarisen Pihtsusjärvellä kajauttama, Juha Hurmeen Lappiin sovittama Arvon mekin ansaitsemme. Hattulan suuren pojan, Jaakko Juteinin (1781–1885) teksti on edelleen täyttä asiaa.