fbpx
Kolumnit

Arvoton näytelmä ilman sankareita

Käynnissä on arvoton näytelmä, kun ammattiyhdistysliike käynnistelee työtaistelutoimia. Tarkoituksena on vastustaa hallituksen esitystä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä.

Työmarkkinajärjestöt ovat olemassa valvoakseen jäseniensä etuja, mutta kenen etua nyt oikeasti valvotaan?

Ei kun satamat kiinni ja vienti seis, kyllä tässä pari vuotta ihan hyvin jo menikin.

SAK:n lanseeraama Viimeinen niitti -kampanja palauttaa yhteiskuntaamme vuosikymmenien taakse voimakkaan vastakkainasettelun aikaan ja aivan turhaan.

Puhtaan mainonnan mittareilla kampanja onnistui erinomaisesti. Viesti vain on käsittämätön.

Ei Suomessa kenellekään anneta potkuja pärstäkertoimen perusteella. Yksikään työnantaja Suomessa, pieni eikä suuri, palkkaa työntekijöitä potkiakseen heitä pellolle.

SAK teki Antti Rinteestä demareiden puheenjohtajan. Nyt ay-jyrät haluavat hänestä pääministerin. Siinä leikissä osin työvoimapulasta kärsivät yritykset tai töitä etsivät työttömät jäävät jalkoihin.

Työntekijät ja pomot osaisivat varmasti hoitaa uuden lain tulkinnat fiksusti työpaikoilla ilman poliitikkojen ja työmarkkinajärjestöjen holhousta.

Hyvin erikoinen oli myös työministeri Jari Lindströmin (sin.) heitto, että vastaavasti suurten yritysten irtisanomista vaikeutetaan. Kestäisi liian monta vuotta ja oikeusastetta ennen kuin mallit löytyisivät.

Hallitus voisi vielä miettiä esitystään ennen kuin siitä tulee periaatteellinen kysymys. Tulee vain mieleen, etteikö esimerkiksi sote-uudistuksen kanssa olisi ihan riittävästi tekemistä?

Lähestyvien eduskuntavaalien kuumotuksen lisäksi kyse on keskusjärjestöjen SAK:n ja elinkeinoelämän EK:n eloonjäämiskamppailusta.

Tulopoliittiset kokonaisratkaisut ovat mennyttä aikaa, mutta viime vuosituhannella toimineista malleista ja rooleista ei haluta siirtyä nykyaikaan.

Palkansaajat eivät enää suostu ajattelemaan ja äänestämään kuin kultaisilla vuosikymmenillä. EK:lla on oma vääntönsä Suomen Yrittäjien kanssa.

Niin Hakaniemen kuin Etelärannan kabineteissa on levoton olo.

Menot