Kolumnit

Asunnon ostaminen nyt on kuin löisi vetoa ottelusta, joka päättyy vasta vuosikymmenten päästä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Yksi elämäni parhaista päätöksistä oli samalla suurin tappioni.

Ostimme entisessä parisuhteessa asunnon, yhteiseksi kodiksemme.

Parisuhde päättyi vuosia sitten eroon, mutta rivitalokaksio jäi.

Vuosien päästä tuli nykyinen, onnellinen suhde, ja muutin yhteen puolisoni kanssa hänen kotiinsa.

Lopulta oma asunto oli muuttunut henkiseksi taakaksi, joka muistutti menneestä. Kämppä meni myyntiin.

Uusi omistaja löytyi, mutta hintataso jäi kauas siitä, millä olisin päässyt omilleni. Hämeenlinnalaiskotini myyntitappio oli taloudellisesti raskas, mutta olo silti kevyt. Toivottavasti asunto palvelee yhä hyvänä kotina.

Vanhat kokemukset kummittelevat mielessä taas: ostaako asunto vai pysyä vuokralla? Jos seuraisin itseäni vanhemman sukupolven esimerkkiä, kuten tein aiemmin, asuisin nyt omassa asunnossa jossain. Suomalaiset ovat aina olleet reippaita sijoittamaan seiniin muutenkin.

Säästäähän sitä itselleen, kun maksaa lainaa. Sanonnan kuulee usein ja varsinkin oman kodin juuri ostaneilta. Höpö höpö.

Asunnon arvo, jolla moni omistaja tuntuu itseään lohduttavan, on pelkästään arvio. Todellinen arvo on lopulta se, mitä joku on perunamaastasi valmis pulittamaan.

Lainarahan hintaa ei moni laske oman kotinsa arvoon myöskään mukaan. Ja jollei asu kasvukeskuksessa tai pääkaupunkiseudulla, on hyvin epätodennäköistä saada taloudellisesti omiaan takaisin.

Lopulta on pahimmillaan maksanut parikymmentä vuotta velkaa takaisin asunnosta, jonka arvo ei pidä.

Tilanne on todennäköinen myös Hämeenlinnassa, joka tuntuu olevan elinvoiman vaakalaudalla ja jossa vanhojen asuntojen arvot laskevat.

Kyse on pikemminkin siitä, paljonko on valmis maksamaan laadukkaasta elämisestä. Ehtona tietysti on, että työt pysyvät järkevän matkan päästä tienoosta, jolla asuu.

Asunnon tarve harvoin noudattaa markkinoiden arvoa. Sen sanelevat elämäntilanteen muutokset.

Siksi tuntuu tällä hetkellä oudolta lyödä omaisuus vetoa sen puolesta, mitä asumisen trendeille, omalle työllistymiselle, perhesuhteilleni tai alueen elinvoimaisuudelle kuuluu vuosien kuluttua.

Siinä vedonlyönnissä voittajana olisi ainakin pankki.

Menot