Kolumnit

Avokonttorin rotta täällä, terve!

Työkaveri laski erään ihan tavallisen työpäivän päätteeksi, mikä oli saapuneiden ja lähteiden sähköpostiviestien saldo.

Tulos oli 90 saapunutta ja 22 lähtenyttä. Tämä on vain murto-osa niistä keskeytyksistä, joita työpäivän aikana tulee.

Laskutoimituksen kimmokkeena toimi Hesarin keskiviikkona julkaisema juttu, jossa aivotutkijat moittivat nykymallisen, pirstaloituneen työelämän ajavan nykyiset kolmekymppiset työkyvyttömyyden partaalle. Jutussa viitattiin toimittajaan, jonka työpäivä keskeytyi meileihin ja erilaisiin pikaviesteihin 60 kertaa.

Täällä maakunnassa pidämme lukua varsin vaatimattomana.

Suuri osa tietotyöläisistä työskentelee avokonttoreissa luurit tai peltorit päässään.

Riittävän pitkän kokemuksen tällaisesta työskentely-ympäristöstä hankkineena uskallan väittää, että avokonttoriajatuksen keksineen on täytynyt olla poikkeuksellisen perverssi yksilö. Panna nyt keskittymiskykyä työssään tarvitsevat ihmiset työskentelemään aisteja kuormittavassa ympäristössä!

Puistattavalta tuntuu, että koulumaailma tuntuu seuraavan mokoman hömpötyksen perässä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki esitti Hämeen Sanomien vierailijakirjoituksessaan (23.9.) viisaasti, että ennen kuin Hämeenlinnassa tehdään uusia koulumaailmaa koskevia tilaratkaisuja, kannattaisi opettajilta, oppilailta ja huoltajilta kerätä avointa ja rehellistä palautetta nyt saaduista kokemuksista.

Käyttäjiltä taas kaipaisi rohkeutta avata suunsa, jos epäkohtia tai kehitettävää havaitsevat.

Hyvin suunniteltuina niin avokonttorit kuin avoimet oppimisympäristöt voivat olla toimivia. Mutta jos toteutus jätetään puolitiehen, ollaan ongelmissa.

 

Aivotutkijoiden haastattelusta vielä. Kritisoitiin siinä nimittäin sitäkin, miten työelämästä on tehostettu kaikki rauhalliset, uutta luovat hetket pois. Lehti siteerasi tutkija Mona Moisalaa näin: ”Siitä ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, että tekee ajattelua vaativaa työtä.”

Ihan silmiä kirvelee. Tähän kiteytyy nimittäin niin oivallisesti se, mikä työelämässä on pielessä. Avokonttorin työntekijästä on tullut rotta, joka yrittää selviytyä vastaamalla ulkopuolelta tulevaan ärsyketulvaan. Samaa kohtaloa en soisi lapsillemme.

Päivän lehti

26.1.2020