fbpx
Kolumnit

Boikotissa pitäisi olla luja usko onnistumiseen – Minä uskon, ettei muoviton maailma ole mahdollinen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Reilu vuosi sitten laitoin parin ystäväni kanssa sokerin boikottiin. Helppoa se ei ollut, mutta sitkeydellä onnistuttiin.

Olen boikotoinut tekokuituja, israelilaisia appelsiineja ja eläintuotantoa. Ilmastokysymykset nostivat niskavillani pystyyn jo monta vuotta sitten, enkä todellakaan pidä Tupperwaren iänikuisista muovikupeista.

Vaikka olenkin aina tuonut mielipiteeni hanakasti julki, en kuitenkaan ole lähtenyt mukaan muoviboikottiin, johon minua pyydettiin.

En ole muovin ystävä ja etenkin pakkausmuovi saa minut näkemään punaista. Boikotissa pitäisi olla kuitenkin luja usko onnistumiseen. Minä uskon, ettei muoviton maailma ole mahdollinen.

Minut haukuttiin muutama viikko sitten pataluhaksi paikallisen marketin kassalla, kun ostin muovikassin.

Raivotar oli jättänyt huomaamatta, etten ollut ottanut esimerkiksi vihanneksille ja hedelmille muovipussia, vaan pakannut ne omiin kangaspusseihin.

Mitä pahaa muovikassi on kenellekään tehnyt?

Tutkimuksissa on moneen kertaan todettu, että muovikassi on erilaisia kestokasseja ekologisempi.

Kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen 840 kertaa ennen kuin sen ympäristöjalanjälki on yhtä suuri kuin muovipussilla, jota käytetään uudestaan kerran roskapussina. Paperikassiakin pitäisi käyttää uudestaan peräti 11 kertaa.

Muoviboikotti olisi aivan mahtava idea. Äkkiäkös nuo tupperit siivotaan laatikoista, mutta kovin helppoa ei enää olisi muovipaikkojen poistaminen hampaista.

Omat hankaluutensa olisi myös muuttaa koti muovittomaksi, eikä helppoa olisi myöskään muovittomien vesi- ja viemärijohtojen toteuttaminen edes omasta kaivosta. Sormi menisi monella suuhun myös silloin, kun pitäisi löytää jostakin muovittomia huonekaluja tai vaatteita.

Kännyköistä, tietokoneista, televisioista tai edes radioista olisi turha haaveillakaan, saati autoista tai moottoripyöristä. Muovia on kaikkialla enemmän ja vähemmän.

Muovia on helppo vihata silloin, kun on kyse vain muovikipoista tai -pusseista.

Maailma ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Meidän on opittava sietämään muovia, sillä emme tule enää toimeen ilman sitä.

Asiasanat

Menot