fbpx
Kolumnit

Ei huolia eikä toivoa, mutta haasteita riittää

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Antti Rinteen (sd.) hallitus on nimetty Toivotaan toivotaan -hallitukseksi. Toivo esiintyy sanana kuitenkin vain kaksi kertaa hallitusohjelmassa. Siinä toivotaan parempaa huomista ja haluttua määrää lapsia.

Ihmisten ongelmiin hallitus vaikuttaa suhtautuvan toivottoman huolettomasti. Hallitusohjelma on täynnä maailmoja syleileviä sanoa, mutta käytännön ongelmiin, talouteen, työntekoon, kasvavaan velkaantumiseen ja syrjäytymiseen on vähän eväitä.

 

Sanoja kestävä ja sosiaalinen molempia toistetaan hallitusohjelmassa tasan 250 kertaa. Ekologia heitetään niiden väliin 112 kertaa.

Sana päättää esiintyy ohjelmassa vain 7 kertaa. Siinä kuitenkin haastetaan 45 kertaa. Suomen kielessä haastaminen sopii haastemiehelle ja Sävellahja-ohjelmaan. Muuten sanalla ei ole sisältöä.

Kelvotonta kapulakieltä on myös vuoksi-sanan viljely. Hallitus tekee jonkin vuoksi 15 kertaa.

 

Hallitusohjelma on huoleton. Huoli esiintyy vain kerran sanojen maapallo, palvelut, ilmastonmuutos, ympäristö, kilpailukyky ja alipalkka yhteydessä. Hallitus ei tunne lainkaan kansantalouden alijäämiä.

Velkoja ja velkaantumista luulisi keskeiseksi huoleksi. Velasta puhutaan kuitenkin vain 26 kohdassa. Vero on ohjelman yleisimpiä sanoa, sillä se toistuu 265 kertaa. Jos jokin on varmaa, niin veronkorotukset.

Hallitus puhuu ohjelmassaan 63 kertaa investoinneista. Ne ovat kuitenkin suurelta osin julkisia. Yritysten investoinnit ovat erilaisia ympäristöinvestointeja.

 

Mitä muuta sitten tehdään kuin verotetaan? Suunnitelma mainitaan 76 ja työryhmä 18 kertaa.

Mihin haasteet ja kivat sanat kohdistuvat? Lapset mainitaan 72, yrittäjät 39, työntekijät 24 ja vanhukset 12 kertaa. Toimihenkilöitä ei mainita lainkaan.

Kotitaloudet nimetään yhdeksän kertaa. Näistä neljä on toteamuksia ylivelkaantumisesta. Velkaantuminen, ulosmittaukset ja maksuhäiriömerkinnät kuitataan laittamalla ihmiset velkarekisteriin.

 

Hiili on hallitusohjelman tunnettu alkuaine. Se mainitaan ohjelmassa 76 kertaa, kun muut alkuaineet lähes unohdetaan.

Konsultit pääsivät kuin pääsivätkin ropeloimaan hallitusohjelmaa, sillä asiat ovat kolmasti megatrendejä.

Asiasanat

Menot