Kolumnit

Ei ihan turhaa nipotusta – Panimoteollisuuden pitää nyt vain kääriä hihansa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

EU-direktiivi vaatii, että korkit on kiinnitettävä muovipulloihin, jotta irralliset korkit eivät päätyisi meriin.

Joidenkin mielestä tämä on aivan turhaa nipotusta ainakin Suomelle, sillä täällähän muovipullot korkkeineen kierrätetään tosi tehokkaasti.

Mutta toisaalta minulta ainakin korkit joskus hukkuvat, ja palautuspullosta saa saman pantin, oli siinä korkki kiinni tai ei. Olen varma, etteivät kaikki korkit palaudu kierrätykseen.

Panimoteollisuuden on siis vain käärittävä hihansa ja ryhdyttävä kehittämään tuotettaan.

Ja hei, kyllä moni muukin korkki voisi olla pullossa kiinni, eikä pelkästään kierrätyksen takia. Juuri äskettäin pyykinpesunestepullon korkki lipsahti kädestäni ja kieri tosi hankalaan paikkaan pesukoneen taakse.

Ja kuinkahan monta kertaa olen saanut kyykistellä kylppärissä hammastahnatuubin pudonneen korkin takia!

Tällaisia pikkuhankaluuksia arkielämään mahtuu. Oikeastaan aika kummallista, kuinka vähän pakkausten suunnittelussa on menty eteenpäin viime vuosikymmeninä. Kätevyys ei niissä todellakaan ole ollut ykköstavoitteena!

Suorastaan vihaan niitä kovia, litistettyjä muovikuoria, joihin esimerkiksi monet elektroniikkalaitteet on pakattu. Niiden avaamisessa sakset ovat kovilla, ja saa pelätä, että itse tuotekin hajoaa.

Ja jos maailman meriä ajatellaan, aivan hirveitä ovat mehupillien muovikääreet. Nehän ovat haitallisempia kuin pillit, sillä niin pienet ja höyhenenkeveät roskat hukkuvat milloin mihinkin. Voin kuvitella, etteivät ne ole vaarattomia edes puistoroskiksiin tungettuna, sillä höyhenenkeveinä ne voivat lennähtää mihin sattuu. Pillimehu ei todellakaan ole ympäristöystävällinen retkieväs.

Toiseksi pahimpia ovat ne ohuet neulamaiset muovikiinnittimet, jotka myymälöissä yhdistävät vaatteet ja niiden merkki- ja hintalaput ja jotka asiakas itse yleensä poistaa vasta kotonaan. Niitähän ei saa irti kuin saksilla leikkaamalla, ja siinä yhteydessä kiinnittimen toinen pää usein katoaa.

Ja entä varanapit? Nykyään nekin ovat pikkuruisessa muovipussissa, vaatteeseen muovikiinnittimellä liitettynä. Voiko turhempaa muovin käyttöä olla!

Päivän lehti

18.1.2020