fbpx
Kolumnit

Ei se nyt vaihtamalla parane, kepulaiset – Pettikö Saarikon leirissä vain tilannetaju vai peräti todellisuudentaju?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Keskustan puheenjohtajapeli sijoittuu perinteisellä politiikan asteikolla jonnekin huvittavan ja säälittävän välimaastoon. Voiko valtiovarainministeripuolueen sisäiselle tuolileikille enää epäsopivampaa ajankohtaa keksiä?

Syyskuun puoluekokous olisi pitänyt siirtää akuutin koronakriisin ja ensi kevään kuntavaalien jälkeiseen aikaan. Vasta silloin kapteenin syrjäyttämistä voitaisiin myös perustella – tuoreella vaalipettymyksellä.

Iso osa kepulaisista kuvittelee, että Katri Kulmunin ennenaikainen vaihtaminen Annika Saarikkoon johdattaisi keskustan ylös kannatuskuopasta ja kelvolliseen kuntavaalitulokseen. Ei johdattaisi. Saarikon kärsimätön vallanhimo uhkaa repiä puolueen entistä sekavampaan tilaan ja miinoittaa siinä sivussa hänen oman tulevan urapolkunsa. Saarikon olisikin kannattanut panna jäitä hattuun ja odottaa rauhassa seuraavaa tilaisuutta.

Onkohan Saarikon leirissä pettänyt vain tilannetaju vai peräti todellisuudentaju? Se, kumpi leidi keskustaa johtaa, ei vaikuta puolueen kannatukseen sitä eikä tätä. Äänestäjien suuntaan kepun “päivän kurssia” määrittävät polttoaineiden hinnankorotusten ja muiden veronkiristysten, suomalaisille epäedullisen EU-elvytyspaketin, velkamiljardien kohdentamisen ja räikeimpien poliittisten virkanimitysten kaltaiset hallituspäätökset ja puheenaiheet, eivät keulahahmon aatteelliset jorinat.

Paikallistasonkin kuntavaalityössä riittää pähkäiltävää, sillä vanha kunnon muutosvastarinta, esimerkiksi kuntaliitosten vastustaminen tai puolityhjien pikkukoulujen säilyttäminen, ei enää svengaa entiseen tapaan, kun kuntatalous on syöksy- ja veroprosentit nousukierteessä.

Keskustan muodonmuutos punaviherhallituksen tukipalikaksi Sipilän porvarihallituksen ja eduskuntavaalien turpasaunan jälkeen on ollut ristiriitaista ja puolueen oikealle laidalle suorastaan tuskallista seurattavaa. Punamultamielisen ja sovinnollisuutta korostavan Saarikon valinta edesauttaisi hallituksen koossapysymistä muttei välttämättä keskustan uutta nousua. Joku voisi nähdä sen jo enteilevän kepun nahistumista pieneksi opportunistiseksi muovailuvahapuolueeksi, eräänlaiseksi suomenkielisten RKP:ksi.

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokous pidetään lähipäivinä Hämeenlinnassa. Tunnelma tuskin lämpenee kovinkaan rattoisaksi.

Menot