fbpx
Kolumnit

Ei tässä kaupungissa kannata mitään yrittää, kun pieleen se menee kumminkin ja rahatkin on pois vanhusten vaipoista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Nostan ihan näin julkisesti näkymätöntä hattuani kaikille niille, jotka yrittävät tuoda iloa tähän marraskuun synkentämään kaupunkiin.

En kerta kaikkiaan ymmärrä, kuinka vuodesta toiseen jaksatte.

Kun lahjoituksena eli ilmaiseksi saatu joulukuusi tuodaan torille, alkaa ainainen arvostelu, sillä kuusihan on aina joko vino, liian harva, liian tuuhea, liian koristeltu tai liian vähän koristeltu.

Kun kaupunkilaisia ilahdutetaan valotaiteella ja julkisia rakennuksia valaistaan riemunkirjavin värein, on se kerrassaan räikeää tai ainakin värit on vääriä.

Ja se se vasta valitettavaa onkin, kun kaupunki miesmuistiin mustimpana talvena toteutti tekojään keskelle kaupunkia.

Ihan hirveän ruma oli ja väärässä paikassa ja ihmiset pitivät hauskaakin vielä.

Näin se on, hyvät kaupunkilaiset:

Minkä ihminen on Hämeenlinnaan rakentanut, sen ei pidä muuttuman, kunhan vuosikymmeniä kestänyt siedätys on tuottanut tulosta ja rakennus on kaupunkikuvaan pitkällisen valituksen jälkeen hyväksytty.

Linnan ynnä muiden merkkirakennusten on syytä pysyä rakennusharmaudessaan niin pitkään, kunnes purkulupa ne kaataa tai Museovirasto suojelee.

Kun torit on kerran autioiksi ja avariksi luotu, niin sellaisina ne säilytettäköön. Sinne mitään elämää tarvita, sillä keskusta on autoja ja pysäköintipaikkoja varten.

Kuuset kasvakoot metsissä ja ihmiset pysykööt kodeissaan. Näin pysyy myös yllä rauha, järjestys ja mollivoittoinen harmonia.

Ja tekojää – pyh! Jos Jumala olisi halunnut suomalaisten luistelevan, olisi hän luonut järviin jo valmiiksi jäädytyslaitteistot.

Koska tämä on (onneksi) hämäläisjääräpäiden kaupunki, ilmestyy se tekojää torille tänäkin vuonna.

Ja kyllä, jään rakentaminen maksaa.

Mutta tuo raha ei ole pois vanhusten vaipoista, vaan se on viisaasti sijoitettu kaikkien niiden hyvinvointiin, jotka vetävät luistimet jalkaansa ja liukuvat jäälle.

Parhaimmillaan se on sijoitus myös niihin keskustan kahviloihin tai ravintoloihin, joista ulkoilun päätteeksi haetaan evästä.

Niin juuri.

Meillä on jo korona ja Kartio, kurjaa ei tarvitse olla.

Menot