Kolumnit

Kolumni: Ei tässä syyllisiä kaivata vaan Lahtista ja konekivääriä

Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas alkaa tänä itsenäisyyspäivänä puolen päivän aikaan Yle Teemalla. Miljoonat ovat nähneet klassikon jo monesti aikaisemminkin, mutta perinne velvoittaa edelleen.

Tarina konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa on jättänyt pysyvän jälkensä kansakunnan kollektiiviseen muistiin.

 

Kassoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka.

 

Vai onko tarina sittenkään läpikotaisin tuttu, esimerkiksi nykynuorille?

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut. Huomattavan alhainen (49 prosenttia) luku on alle 25-vuotiaiden joukossa.

Alle puolet nuorista siis katsoo, että suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tilanne näyttäisi kuinka epätoivoiselta tahansa.

Syyksi laskeneeseen maanpuolustustahtoon on tarjottu ainakin sitä, että nykyään yhä useammalta nuorelta puuttuu omakohtainen kosketus sota-aikaan – esimerkiksi isovanhemman kertomusten kautta.

 

Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile.

 

Nykynuorille voi kertoa lohdutuksen sanoja. Iso joukko rintamamiehiä ei halunnut puhua sodasta jälkeenpäin enää sanaakaan. Traumatisoituneet miehet eivät viitsineet loputtomiin tonkia menneitä.

Oma isoisäni vaikeni taisteluista lähes täysin. Vain kranaatinsirpaleiden repimät arvet selässä ja takamuksessa kertoivat pikkupojille sodasta. Isoäiti, nuorena tyttönä kahdesti Ruskealasta karkuun lähtenyt evakko, puhui enemmän, ryssittelikin, mutta ei siitä jälkipolvi omakohtaista kokemusta sodasta oikein saa.

Siksi Tuntematon on antanut monelle 70-luvulla syntyneelle paljon enemmän mutu-kokemusta sodasta, vaikkakin fiktiivistä ja Väinö Linnan kynäilemää.

 

Tuntematonta voi siis esittää itsenäisyyspäivinä vaikka maailman tappiin. Uhat ovat nykyään tietenkin erilaisia, mutta edelleen maailmaa hallitaan myös sotilaallisella voimalla.

Niissä tilanteissa tarvitaan yhtenäistä kansakuntaa ja Rokan Antin asennetta.

Mut jos sie pysyt paikollais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? Et sie sovi hänen kansaa sammaa monttuu. Se on tään puolustussovan ratekia.

Menot