fbpx
Kolumnit

EKP häiritsee nollakorolla eduskuntavaaleja

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Euroopan keskuspankki EKP on käytännössä jo kymmenen vuotta pitänyt lyhyet korot lähellä nollaa. Nollakorko on sotkenut talouden lisäksi politiikkaa.

Talouspolitiikka ei ole nyt suosittu aihe. Lainaa saa edullisesti pankista ja seteleitä automaatista.

Korko on pääoman hinta. Se, että pääomaa olisi ilmaiseksi rajattomasti, olisi mahdoton tilanne.

Pääoma onkin ilmaista vain näennäisesti riskittömille asiakkaille. Hämeenlinnan kaupunki nosti kassalainan, jonka korko on negatiivinen. Konkurssikypsä Italia lainaa rahaa 2 vuodeksi vain runsaan prosentin korolla, koska EKP ostaa sen velkakirjoja. Italian heikossa hapessa kiemurtelevat pankit ostavat näitä velkakirjoja, koska laskennallisesti ne eivät syö pankkien vakavaraisuutta.

Heikko pankki ei voi lainata rahaa yrityksen tuottavaan investointiin, koska laina söisi pankin omia pääomia ja heikentäisi sen vakavaraisuutta.

Italiassa parlamenttivaalien voittajia olivat puolueet, jotka lupasivat, etteivät ne pidä kiinni EU:n vakaus- ja kasvusopimuksesta. Emme ole heitä paljon jäljessä. Kun kunnat ja valtiot saavat rahaa nollakorolla, velkaantuminen on päättäjille paljon helpompaa kuin eläminen “suu säkkiä myöten”.

Kansalaiset ovat helposti oppineet uuden elämäntavan. Samaan aikaan kun julkinen velka on kaksinkertaistunut, myös kotitaloudet ovat kasvattaneet velkareppunsa kaksinkertaiseksi.

– Valitse sliderista summa ja paina nappia. Rahat tulevat tilillesi, mainostaa pikavippifirma.

Suomessa eduskuntavaalien alla kaikki puolueet ovat lakaisseet taloudelliset ongelmat maton alle. Teollisuuden tuotanto jää edelleen reilusti alle vuoden 2007 tason. Tuotannollisia investointeja tehdään aivan liian vähän. Julkinen talous on alijäämäinen. Syrjäytyneitä ja ylivelkaantuneita on yhä enemmän.

Lupauksia on tavattomasti, mutta vanhojakaan ongelmia ei ratkaista.

Eduskuntavaaleissa kannattaa äänestää. Ei pidä kuitenkaan pettyä, kun vaalien jälkeen maanantaina aurinko nousee entiseen tapaan eivätkä lupaukset täyty. On myös entistä vaikeampaa muodostaa hallitus, jolla olisi edes jossain määrin johdonmukainen ohjelma.

Menot