Kolumnit

Kolumni: Elämän jatkumisen riemu ei ole haluamisen asia

Ihmiset eivät hanki lapsia, koska eivät halua (mm. IS:n laaja verkkokysely 22.11.).

Oikeasti he eivät tiedä, mitä haluavat. Jos he tietäisivät, he tekisivät lapsia valtoimenaan.

Haluatko olla onnellinen eli haluatko elämänmittaisen ilon ja riemun (toki huolineen ja välillä syvine murheineen)? Haluatko tuntea, että olet elossa?

 

Jos vastaat yhteenkin kysymykseen myöntävästi, tee lapsia! Jos et hanki lasta ehkä ihan heti, niin ylläpidä edes tietotaitoa.

Elämän jatkumisen ihme – tai lahja – ei ole haluamisen asia, se on jotakin tavattoman paljon suurempaa. Kaikki eivät saa lapsia, vaikka miten haluaisivat.

Sotien jälkeen elämää osattiin arvostaa – ja tehtiin lapsia. Vähän aikaisemmin koko Suomi oli katsonut kuolemaa silmiin.

 

Onko maailmaan syntyvä lapsi jotenkin minulta ja minun elämältäni pois? Ei ole. Kaikkea muuta.

Esikoispoikamme syntyminen oli elämäni ylivoimaisesti tärkein hetki.

Yhtä rakas tyttäremme oli vähän myöhemmin jo rakettivauhtia tulossa maailmaan, kun minä vielä keräilin suksiani Finlandia-hiihdon maalipaikalla. Sinne Lahden urheilutalon seinustalle ne myös unohtuivat.

Lasten hankkiminenkin on oikeastaan itsekäs valinta. Niin paljon on elämäni paras ja onnellisin asia antanut.

Vihjaus elämän mittasuhteistakin on lapsista opittua ja esivanhemmilta perittyä: olemme kaikki häviävän pieniä lenkkejä sukupolvien ketjussa.

 

Matalan syntyvyyden syyt ovat syvällä suomalaisessa yhteiskunnassa, elämäntavassa ja sen muutoksessa itsekkääseen ja lyhytnäköiseen suuntaan: Kaikki tuntuvat hamuavan vain elämän pikavoittoja.

Mihinkään ei haluta tai uskalleta sitoutua, eikä mieluiten oteta mistään vastuuta, ei muusta kuin kenties omasta lyhyen tähtäimen yltäkylläisyydestä.

 

Osasyyllisiä olemme me kaikki, etenkin viime vuosikymmenten vanhemmat.

Mikä olikaan se perhe-elämä, josta nykyiset nuoret saivat mallinsa?

Syyllisiä saatamme olla edelleen me isovanhemmiksi ehdolla olevat, jos siirrämme paineet lastenteosta elämässään eksyneille.

Päivän lehti

20.1.2020