Kolumnit

Enemmän intoa kuin tietoa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Näillä keleillä täytyy toivoa tuoreille ministereille tuplajäitä hattuun. Maailma ei tule yhdessä yössä valmiiksi, vaan kyse on kestävyyslajista.

Tämä tuli vain mieleen, kun innokkaat ministerit pudottelevat räväköitä lausuntojaan ennen kuin ministerivalan hokemat ovat mielestä haihtuneet.

Vihreä ilmastoministeri Krista Mikkonen ehti jo huolehtia, ettei Suomesta riitä puuta kaikkiin suunnitteilla oleviin sellutehtaisiin.

Kannattaisiko investoreille ja Euroopan unionille nyt antaa laskentarauha? Tehtaiden välittömät ja välilliset työpaikat kyllä tarvitaan, jos hallitus aikoo päästä tavoitteeseensa 75 prosentin työllisyysasteesta. Tutkijatkin kun vielä heittävät noppaa niin hakkuiden määrästä kuin tarvittavista hiilinieluista. Jos Suomi ei elä metsästä, niin mistä sitten?

Vihreä sisäministeri Maria Ohisalo heitti lonkalta turvapaikkaa hakeneiden palauttamisesta jotakin kaunista ja inhimillistä, mikä kuitenkin toteutuessaan laittaisi nykyisen käytössä olevan mallin kokonaan uusiksi.

Nyt kannattaisi opetella kotiläksyt huolella ennen kuin alkaa laittaa asioita täysin uusiksi.

On sinänsä hyvä, että hallitus on huolissaan kovin monista asioista, mutta keinoista voi olla monta mieltä.

Alle 15-vuotiailta pitäisi kieltää energiajuomien osto. Aika turhaa litkua ne sinänsä ovat, mutta kannattaisiko kuitenkin nuuskasta, tupakasta ja alkoholista huolehtia enemmän?

Kun maataloudessa tuottajien, teollisuuden ja kaupan osuudet eivät ole tasapainossa, pitäisi hallituksen jonkun suunnitelman mukaan puuttua kaupan ketjujen Pirkka- tai Rainbow-tuotteisiin, mitkä jonkun mielestä symboloivat vääristynyttä kilpailua ja koko tuotantoketjun taloudellista toimivuutta.

Keinoja kannattaa kyllä vielä vähän tuumailla. Käsittääkseni hyvinvointivaltion edellytyksetkin voivat paremmin, kun markkinat toimivat.

Ohjatumpaa demokratiaa ja suunnitelmataloutta yritettiin aikanaan Neuvostoliitossa ja soveltuvin osin vielä nyt Kiinassakin.

Torstain helteisissä hallituksen vaihtopäivissä jäi turhan vähälle huomiolle se, että maisterisjätkä Timo Soini matkusti viimeisen kerran ministeri-Audin takapenkillä Espoon Iivisniemeen.

Soini sai varmasti poliittiselta uraltaan haluamansa ja ansaitsemansa, mutta sellaisten tekijöiden kuin Jussi Niinistö ja Sampo Terho poliittinen ura meni kuin pesuveden mukana.

Päivän lehti

23.1.2020