Kolumnit

Epäsuosittuja mielipiteitä alkoholista ja työstä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Neuvostoliiton suuri uudistaja MIhail Gorbatšov kyllästyi 80-luvulla maansa viinanjuontiin ja hankaloitti päätöksillään alkoholin myyntiä.

Kansa ei muutoksista pitänyt. Johtajasta kehiteltiin vitsejä, joista yksi kuuluu seuraavasti.

MIes saapuu työpäivän jälkeen viinakaupan ovelle ja törmää pitkään jonoon. Kuultuaan odotuksen johtuvan Gorbatšovista hän lähtee murhanhimoisin aattein tapaamaan valtionjohtajaa.

Synkänmustaa suunnitelmaa hautonut mies palaa kuitenkin pian jonoon ja toteaa:

– Murhamiesten jono oli monta kertaa pidempi.

Minulla ei ole valtuuksia tai halua rajoittaa lain keinoin muiden alkoholinkäyttöä.

Sen sijaan sukellan seuraavaksi suomalaisuuden pyhään ytimeen ja esitän pari epäsuosittua mielipidettä paitsi alkoholista myös työstä.

Toivottavasti oven taakse ei kerry jonoa.

En osaa nimittäin ilakoida työpaikoista, joita alkoholiteollisuus tuo Suomeen. Alkoholin tuotantoon kuluu iso määrä inhimillistä potentiaalia, jolla olisi käyttöä muualla.

Turhaa osaamishukkaa tapahtuu muuallakin. Esimerkiksi turkistarhaus tuo kyllä veroeuroja ja työpaikkoja, mutta veltostaa koko kansan henkistä selkärankaa.

On myös monia muita ammatteja, joiden hyödyllisyyttä voisi tarkastella kriittisesti, mutta jätän syvemmän pohdiskelun lukijan vastuulle.

Oman työn arviointi on tärkeää, mutta isompi muutos täytyisi tapahtua kulttuurin tasolla, jotta tulevaisuudessa ihmisillä olisi parempi mahdollisuus tehdä henkisesti kehittävää työtä.

Haastamista kaipaa julkilausuttu mantra, jonka mukaan työpaikat pitävät yhteiskunnan koossa. Väittäisin, että se on moraali, jonka varaan kaikki lopulta rakentuu tai jonka puutteeseen yhteiskunnat sortuvat.

Mitenkäs niiden Gorbatšovin uudistuksien kanssa muuten kävi? Positiiviset muutokset hukkuivat pimeän viinan kasvaneisiin määriin. Lopulta johtaja myönsi edenneensä liian nopeasti ja perui lait.

Kulttuurin muuttamisessa on siis toimittava maltillisesti. Moraalista kompassia kuitenkin tarvitaan, jotta etenemissuunta on suurin piirtein tiedossa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic