fbpx
Kolumnit

Erikoista eläinrakkautta punnitaan pitkään käräjillä - Oikeus ratkaisee rääkättiinkö Lopella koirasusia vai ei

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käsitellään laajoja syytteitä eläinsuojelurikoksista.

Loppilaista koirasusiharrastajaa syytetään rikoksista liittyen maahan tuotuihin ja risteytettyihin koirasusiin, sekä eläinten kaltoinkohteluun. Syytteessä on myös kolme muuta henkilöä. Kaikki syytetyt ovat viime viikolla järjestetyssä valmisteluistunnossa kerrotun mukaan eläinrakkaita ihmisiä.

 

Ei voi olla ihmettelemättä, miksi kukaan haalii kymmeniä harraste- tai lemmikkieläimiä.

Keittiöpsykologi rinnastaa lemmikkien haalimisen pakonomaiseen keräilyyn, joka ilmenee tarpeena hamstrata erilaisia tavaroita – tai eläimiä – ja kyvyttömyytenä nähdä, että harrastus ei ole enää hallinnassa.

Ei tarvitse olla edes eläinrakas, ja silti poliisin esitutkintamateriaali ja syytteiden yksityiskohdat puistattavat.

Lauantaina julkaistussa Long Playn artikkelissa Lopen koirasusista kerrotaan, miten eläinhoitolan asuinrakennukseenkin oli sijoitettu eläimiä niin paljon, että yläkertaan rakennetussa tarhassa pidettyjen eläinten virtsa lähes tihkui lattian läpi alakertaan.

 

Pääsyytetyn mukaan eläinsuojelutarkastuksissa havaitut epäkohdat korjattiin aina viipymättä, eikä suurempia ongelmia ollut.

Poliisin julkaistessa ensimmäisen laajemman tiedotteen tutkinnasta, asia ei herättänyt suinkaan pelkkää suuttumusta eläinten oloja kohtaan. Arvosteltiin kovasanaisesti varsinkin sitä, että poliisi lopetti “verilöylyssä” suuren joukon eläimiä konepistooleilla silmittömästi räiskien.

Sinänsä kovaan ratkaisuun löytyy perusteltu viranomaisnäkökulma. Poliisin konepistooleilla ei muuten voi ampua sarjatulta.

 

Olin viime viikolla käräjäoikeudessa seuraamassa valmisteluistuntoa. Syytettyjen näkemykset poikkeavat perusteellisesti poliisin ja syyttäjän näkemyksistä.

Hämeen Sanomien uutisen julkaisun jälkeen toimitukseen tuli pari laajasti perusteltua oikaisuvaatimusta “täysin valheellisesta” uutisoinnista. Oikaisupyynnöt on luettu.

Onko rikoksia tapahtunut on asia, jota ei ratkaista lehdessä. Oikeus punnitsee syytteitä yli kymmenen päivän ajan tammikuusta lähtien.

Menot