fbpx
Kolumnit

EU:n kieltämä muovipilli pääsee vuoden päästä autuaammille roskarannoille vanupuikon kanssa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Perheemme nuorin kissa Into jää reilun vuoden kuluttua lainsuojattomaksi, kun EU:n muovipillikielto tulee voimaan.

Vielä toistaiseksi Into temmeltää olohuoneessa onnellisena muovipilli suupielestä törröttäen, mutta vuoden 2021 alusta lähtien kissankin on keksittävä ekologisempi lelu itselleen.

Ehkä eläintä houkuttelee vehnän oljesta, spagetista tai vaikka sokerista väännetty imuke? Varmaa kuitenkin on, ettei se saa koskaan riehua lasisen tai teräksisen pillin kanssa.

Tylsin vaihtoehto Inton kannalta on, että ihmiset keksisivät taas käyttää omia huuliaan imemiseen ja luopuisivat kokonaan pilleistä.

Se tuskin on mahdollista, sillä imeminen on ilmeisesti kadonnutta kansanperinnettä paljon suitsutetusta rintaruokinnasta huolimatta.

Ehkä me saamme tulevaisuudessa lukea elämäntaito-oppaita: “Suu suppuun. Huulilla parempaan tulevaisuuteen” tai “Onnen imussa”.

Pilli jos mikä on tavaramaailman ykkösturhake. Silti niitä käytetään joka päivä satoja miljoonia maailman eri puolilla.

Pilli on kestävä, mutta sitä ei voi kierrättää. Tämän päivän pillit löytyvätkin muiden roskien seasta maailman meristä ja rannoilta. On arvioitu, että yhden pillin hajoaminen meressä kestää 200 vuotta.

Mitä lähemmäksi pillien deadline tulee, sitä kiihkeämmin sille etsitään ekologisempaa versiota.

Jo nyt on monessa pikaruokaketjussa siirrytty paperista tai kartongista valmistettuihin pilleihin, joihin ovat ehtineet tympiintyä ennen kaikkea pirtelöiden ystävät.

Käytössä vettyvien pillien lisäksi verkkokaupoista löytyy esimerkiksi teräspillejä, jotka kolisevat kivasti käytössä ja vähän aikaa sitten kuulin lasipilleistä, jotka voi pestä astianpesukoneessakin.

Trendikkäintä olisi siirtyä olkipilleihin, mutta olen sen verran suuri herkkusuu, että alan varmasti suosia syötäviä pillejä.

On hienoa, että ekologisuus ja muovitörky otetaan Suomessa vakavasti. Olen ylpeä yrityksistä, jotka tekevät parhaansa korvaavia tuotteita kehittäessään.

Vaikka syötävä pilli ei pelastakaan maailmaa, on se askel oikeaan suuntaan. Vielä kun keksittäisiin suklaalta maistuva pilli, olisi meikäläinen koukussa.

Menot