Kolumnit

EU:n pröystäilevä virkamiesturismi kohtaa nyt loppunsa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomi aikoo vetää EU-kokouksensa ilman pröystäilyä.

Yle (1.7.) uutisoi, että Suomi korostaa järjestämissään kokouksissa kestävän kehityksen kokouskulttuuria.

Helsingissä pidetään loppukesän ja syksyn aikana kuusi ministerikokousta ja satakunta virkamieskokousta. Näiden lisäksi on vielä moninainen määrä ministeriöiden seminaareja ja konferensseja.

Suomi ei aio heilutella porkkanaa päättäjännuijansa ohella. Johtajuutta ei pönkitetä virkamiehille ja medialle jaettavilla poropehmoleluilla. Muovipullot saavat kyytiä kraanavettä täynnä olevien karahvien tieltä.

Kukaan ei myöskään tule saamaan ihanasti yhteensopivia kokoussolmioita tai -huiveja. Käsi ylös, kuka edes oli ajattelut, että tällaisia on ollut tapana jakaa?

Pröystäilevä virkamiesturismikin haudataan. Suomen edellisillä puheenjohtajakausilla virkamiehille esiteltiin koko Suomea. Nyt kaikki kokoukset on keskitetty Helsinkiin.

 

Enemmistöä kokouksista ei kuitenkaan pidetä Suomessa. Brysselissä ja Luxemburgissa Suomi vetää jouluun mennessä kymmeniä ministeri- ja suurlähettiläskokouksia sekä puolisentoistatuhatta virkamieskokousta.

Kuinka suomalainen askeettinen kokouskulttuuri saadaan välitettyä näihin tilaisuuksiin?

Lennätetäänkö kokouksiin suomalaista kraanavettä karahveissa ministereiden mukana? Koneen kohdatessa turbulenssia Brysseliin saattaisi saapua joukko märkiä virkamiehiä. Siinä on hyvä selitellä, että tässä oli tekeillä eurooppalainen suurteko.

Onneksi nämä kokousjärjestelyt hoitaakin ministerineuvoston Brysselin pääsihteeristö. Paikalle on silti kiidätettävä lähes joka kokoukseen vaadittava suomalainen puheenjohtaja.

 

Suomen EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Laisi kertoi Ylelle, että Suomi tekee askeettisuudesta hyveen. Pröystäilystä säästyvillä rahoilla Suomi hyvittää osaltaan kokousmatkalentojen aiheuttamia päästöjä.

Ymmärretäänkö Euroopassa Suomen visiota tiukan asiallisista kokouksista ilman yhteensopivia kokoussolmioita? Toivon niin. Olisi hienoa, jos Suomi onnistuisi luomaan askeettisella linjallaan EU:hun kestävän kehityksen kokouskulttuurin – vaikka ei maailma sillä vielä pelastukaan.