fbpx
Kolumnit

Euroviisuissa ihmisoikeusloukkaukset hukkuvat kimalluksen alle – Nyt pelkkä osallistuminen on poliittinen kannanotto

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Euroviisut ovat aina olleet sateenkaariväen juhlaa, mutta tiistain ensimmäisessä semifinaalissa tasa-arvon sanomaa alleviivattiin harvinaisen isolla kynällä.

Kun vuoden 1998 Euroviisut voittanut israelilainen transnainen Dana International lauloi, taustagrafiikat julistivat rakkautta ilman rajoja, uskontoa tai rotua.

Moni on pelännyt, että Israel käyttää yhteisöllisyyden ja rakkauden musiikkijuhlaa oman maineensa kiillottamiseen ja Euroopan hyväksynnän varmistamiseen. Niin tässä nyt näyttää käyvän.

Hyvä, että Suomen Darude jäi ilman finaalipaikkaa.

 

Kun Israel voitti viime vuonna, sen euroviisuisännyyden vastustus alkoi heti. Lukuisat tahot ovat vaatineet Euroviisuille kansainvälistä boikottia, koska Israel loukkaa toistuvasti palestiinalaisten ihmisoikeuksia.

Israelin ja palestiinalaisalueiden välillä on käyty vuoden sisällä lukuisia väkivaltaisia konflikteja, jotka ovat aiheuttaneet lukuisia kuolonuhreja ja sitäkin enemmän loukkaantuneita.

Silti vastustus on tuntunut laantuvan sitä mukaa kuin Tel Avivin Euroviisut ovat lähestyneet. Lopulta yksikään maa ei boikotoinut kisoja. Ainoastaan Bulgaria jätti kisat väliin talousvaikeuksien, ei omantunnontuskien tähden.

Kun Euroviisut perustettiin 1950-luvun puolivälissä, iloisen laulukilpailun oli tarkoitus yhdistää toisessa maailmansodassa rikki repeytynyttä maanosaa. Kyse ei ole kuitenkaan koskaan ollut pelkästä musiikista. Politiikka on aina ollut enemmän tai vähemmän osa viisuja, koska kisailijoina ovat valtiot.

Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten Venäjän viisuja boikotoitiin sen seksuaalivähemmistöjä syrjivien lakien vuoksi.

 

Esiintyjien poliittiset mielenilmaukset kielletään Euroviisujen säännöissä. Silti esimerkiksi Islantia edustava Hatari-teknoyhtye on ilmoittanut avoimesti, että se osallistuu kisaan Israelin vastustamisen takia.

Hatarin jäsen Matthias Haralddson sanoi brittimedia Independentille, että pelkästään osallistuminen Euroviisuihin on tänä vuonna poliittinen teko, koska niin moni vastustaa Israelin ihmisoikeusloukkauksia. Syntyy paradoksi: pelkästään astumalla lavalle artistit rikkovat sääntöä siitä, etteivät he saa ottaa poliittisesti kantaa.

Monessa maassa saatetaan perustella, että protestointi on helpompaa paikan päällä Tel Avivissa. Silti voi huoletta ennustaa, että kimallus jatkaa ylivaltaansa myös torstain toisessa semifinaalissa ja lauantain finaalissa.

Menot