fbpx
Kolumnit

Faktoja ja tulkintoja riittää, mutta toriparkki on mielipidekysymys – ainakin vielä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

P-torin rakentaminen ei ole mielipidekysymys.

Noin kirjoitti maanantaina Hämeen Sanomien mielipidesivulla Helena Lehkonen, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Ettäkö P-toriparkki on makuasia: siitä ei voi kiistellä?

Ennen kuin muistutamme, että kiistelypä mokoma on jatkunut ja jatkuu vuosikausia, ja ennen kuin syytämme Lehkosta näin ollen umpikuuroksi ja sysisokeaksi, yritetään ymmärtää.

 

Tarkemmin lukienhan hän tarkoitti tekstissään vain sitä, että P-torista ei voida tehdä rakentamispäätöstä, ellei vähintään puolet rahoituksesta tule yksityiseltä.

“Vain” sitä? Tarkoitti Lehkonen sittenkin myös sitä, että jos yksityisen rahoituksen osuudesta on riittävä varmuus, parkkiluola täytyy rakentaa?

Tuollaisenkin tulkinnan kirjoituksesta pystyy halutessaan tekemään. Tulkintoja ja tulkinnanvaraisuuksia onkin toriparkkikeskustelussa ja -selvityksissä totta vie ihan liikaa!

Pienin syyllinen tuohon ei ole kaupunki itse, valmistelevat virkamiehet ja päättävät poliitikot.

 

Lehkonen kirjoitti, että “P-toripäätöksessä on tärkeää erottaa kaksi asiaa toisistaan: kaavoituspäätös ja investointipäätös”. Vasta investointipäätös tarkoittaa, että kaivutyöt alkavat, ja tänä keväänä valtuusto tekee päätöksen vasta kaavoituksesta.

Kun haastattelin syksyllä kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuria, hän linjasi, että poliittisten elinten on tehtävä kerralla lopullinen päätös: rakennetaanko vai ei? Kaavan teko ja myös investointipäätös olisivat sitten enemmän teknistä viilausta.

Kerrataan, mitä valtuusto päätti kolme vuotta sitten: ”Lähtökohta toriparkin rakentamisessa on edelleen, että ennen varsinaista investointipäätöstä edellytetään, että vähintään puolet rahoituksesta on yksityistä rahoitusta”.

Majuri sanoi olevan “vähän tulkinnanvaraista, mitä valtuusto vuoden 2016 päätöksellä tarkoitti”. Hän sanoi, etteivät virkamiehet pysty tekemään mitään tiukkaa laskentaa siitä, kuinka paljon kiinteistöt sitoutuvat ostamaan autopaikkoja.

Seitsemän viikon päästä pitäisi toriparkista olla valmis päätösesitys, ensiksi kaupunkirakennelautakunnan esityslistalla. Toivottavasti siihen mennessä tulkinnat on tulkittu ja ollaan yksiselitteisen päätöksen edessä.

Mielipiteen vapaudella.

Menot