Kolumnit

Feikkiaikafestivaali

Hämeenlinnan suurimpiin kesätapahtumiin kuuluva Keskiaikafestivaali päättyi viikonloppuna, eikä jälkipyykiltä vältytty.

Keskustelua on taas käyty erityisesti lipun hinnoista. Kun pienestä markkinatapahtumasta on kasvatettu suuri ohjelmallinen festivaali, on pääsylippujen hintojakin nostettu.

Koska festivaali tavoittelee massayleisöjä, ohjelman on oltava kansaan menevää. Tapahtuman keulahahmo Katleena Kortesuo myönsi Hämeen Sanomien haastattelussa (13.8.), että ohjelmistossa tasapainoillaan autenttisuuden ja yleisöystävällisyyden välillä.

Onko pelättävissä, että keskiaika katoaa Keskiaikafestivaalista?

Kun pääesiintyjiin kuului mm. huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja musiikkiohjelmasta vastasivat lähinnä hevi- ja irkkubändit, vastaus on kyllä.

Toisaalta voi kysyä, mitä sitten. Koko keskiaikaharrastushan on enemmän tai vähemmän leikkiä ja feikkiä. Emme me voi varmuudella tietää, mitä Hämeen linnan liepeillä on 1 000 vuotta sitten tehty tai minkälaista musiikkia siellä on soitettu, jos on ylipäätään soitettu mitään.

Sama keskustelu musiikin tyylilajeista ja historiallisesta todenmukaisuudesta on käyty jo aiemmin monissa Suomen kesätapahtumissa.

Kun rockfestivaaleilla alkoivat esiintyä Kaija Koon ja Paula Koivuniemen tapaiset iskelmätähdet, julistettiin, että rock on kadonnut rockfestivaaleilta.

Pori Jazz ei ole pitkiin aikoihin ollut puhdas jazzfestivaali, vaan soulin, funkin ja valtavirtapopin höystämä rytmimusiikkitapahtuma.

Raja-aidat ryskyvät muuallakin, sillä Paleface ja Jarkko Martikainen ovat esiintyneet Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Children of Bodom Savonlinnan oopperajuhlilla.

Hämeen keskiaikafestivaalille tarjoaisin ilmaiseksi yhden vinkin: Jatkakaa samaan malliin, kyllä markkinaväki ansaitsee jalan alle menevää musiikkia.

Sivulavalle tai linnan kappelin suojiin kannattaisi kuitenkin kutsua myös muutama ”aito” keskiaikayhtye tai pillipiipariryhmä esittämään gregoriaanista kirkkolaulua, vanhaa kansanmusiikkia ja trubaduuriohjelmistoa. Sillä tavalla tiukkapipoisimmat autenttisuuden vaalijatkin pysyisivät puolellanne.

Päivän lehti

14.7.2020