fbpx
Kolumnit

Finaali on aina työn ja tuskan takana

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Pallokerho aloittaa tänään finaalisarjansa Liigassa. Suoritus on jo nyt uskomaton tai ainakin lähellä sitä. Viime kauden ynnä muut -sijoituksesta on Rinkelinmäellä otettu oppia ja menty harppauksittain eteenpäin.

Puolivälierät ja välierät paras seitsemästä -menetelmällä ovat raastavia ja äärimmäisen vaativia, niin pelaajille, valmentajillekin kuin meille katsomojännäreillekin.

Hiki virtaa molemmin puolin kaukaloa.

Siksi paikka finaalissa on aina työn ja tuskan takana – työn, jota on tehty vähintään lukuisia vuosia tai jopa muutama vuosikymmen.

Eikä pelkkä paikka finaalissa taida olla HPK:lle tarpeeksi. Maha ei ole vielä täynnä…

Vähän kevväämmällä sitten, niin kuin pohojalaanen Tappara-faniystäväni on jo vuosia elvistellyt.

 

Yksitoista joukkuetta on esiintynyt Liigassa 2000-luvulla finaaleissa. HPK:lle kerta on nyt kolmas.

Muuallakin siis tehdään asioita hyvin, ja kilpailu on äärimmäistä, joskus jopa veristä.

Jos joukosta laskee pois niin sanotut laajennusjoukkueet, perinneseuroista vain Lukko, Ilves ja SaiPa ovat jääneet kokonaan ilman finaalipaikkaa tällä vuosituhannella.

Varmasti esimerkiksi Raumalla yritetään ison rahankin turvin vähän kaikenlaista, mutta toistaiseksi tulos on ollut laiha. Nyt kalastajakylän ylpeydellä on ollut nuorennusprojekti käynnissä, eikä menestystä tälläkään kaudella tullut.

 

HPK:n onnistumista pitkällä aikavälillä voi peilata hyvin juuri Lukkoon. Talousalueet ovat suurin piirtein samankokoisia, mutta Lukon raharesurssit aivan toisesta todellisuudesta nerokkaan yritysrakenteen vuoksi.

Silti menestysvaaka painuu 100–0 pohjaan hämeenlinnalaisille.

Pienillä resursseilla toimivan on pakko tehdä kaikki asiat tunnollisesti, tarkasti ja vastuullisesti – eli äärimmäisellä tillilihasitkeydellä – jotta menestys miljoonia euroja isompia vastaan olisi mahdollista.

Hämeenlinnassa näin on toimittu, ja puoli Suomea on nyt HPK:n puolella.

Ja se toinen puoli kasvaa käkkärämäntyä jossain siellä poronhoitotalousalueella.

Valtavan hyvää jääkiekkotyötä sielläkin silti tehdään. Paras voittakoon myös tänään.

Menot