Kolumnit

Kolumni: "Göringeillä, Hermann puhelimessa"

Kuva: Pekka Rautiainen

Millainen hihamerkki näyttelijä Vesa Vierikolla on ikimuistoisessa uusvanhan natsin roolissaan Kummelin kultakuumeessa (1997)?

”Göringeillä, Hermann puhelimessa”, kuului vastaus puheluun, kun Karl-Heinz Rummenigge (Oiva Lohtander) oli langan toisessa päässä. Asia oli niin vakava, että viesti piti välittää suoraan Oberstdorffiin.

Kummelielokuva on poliittisesti jopa yllättävän korrekti. Hakaristi on piirretty Hermannin hihamerkkiin väärinpäin.

Huumori on – mahdollisimman hyvän historian tuntemuksen lisäksi – ehdottomasti paras ase natsimielisyyttä vastaan ja työkalu ilmiön käsittelyyn.

Nykyajan natsilipun heiluttajat ovat lähempänä karikatyyrejä kuin kalmankylmiä esikuviaan, joista nämä Helsingin Hermannit eivät tiedä välttämättä mitään.

Ei ole kuitenkaan takeita tai edes merkkejä siitä, ettei vanhoihin hapatuksiin palattaisi aina uudelleen ja uudelleen. Siksi natsilippu Helsingissä ei ole vitsi, ei edes erittäin huono sellainen. Symboleissa on voimaa, juuri siksihän niitä käytetään.

Natsit ovat lianneet ikivanhan tunnuksen, mutta vain osittain. Kokonaan ei sitä pidä pahan symboliksi luovuttaa.

Kaikki hakaristit eivät ole natsitunnuksia. Toistan: kaikki hakaristit eivät ole natsitunnuksia, eivät ainakaan itsenäisessä ja historiaansa kunnioittavassa 101-vuotiaassa Suomessa.

Kauppakeskus Tuulosen hangaarissa säilytettävän Hanssin-Jukan tunnuksia on vaadittu peitettäviksi. Hei järki, missä olet?

Suomen historiallisimpiin kuuluvan lentokoneen siniset hakaristit ovat ruotsalaisen kreivi Eric von Rosenin onnentunnuksen perua. Hän lahjoitti Suomen ilmavoimien ensimmäiset lentokoneet.

Natsit käyttivät kärjellään lepäävän uhmakkaan hakaristinsä taustalla punaista pohjaa, suomalainen makoilee kyljellään ja on ilmavoimien sodanajan tunnuksena sininen. Tämähän tietysti tiedettiin?

Vai ruvetaanko sulan hulluuden vallassa siivoamaan eli puhdistamaan koko laaja maa hakaristeistä, kuten sotien jälkeen, kun täällä jylläsi Valvontakomissio?

Silloin pitää mennä Panssarimuseoon ja tuhria suomalaisten panssarijoukkojen sodanajan kunniakkaat tunnukset, hävittää Gallen-Kallelan suunnittelemat Vapaudenristit ja luonnollisesti lottamerkit. Muuten Hermanni hyökkää kaapista.