Kolumnit

Grillaa minikarjaa ja ole huipputrendikäs

Grillipannullani paistuu makoisa minikarja, kuhnuritoukat. Siis urospuoliset mehiläistoukat, joita jokainen mehiläispesä kasvattaa reippaasti yli tarpeensa.

Kun hyönteisruoka kasvoi pari vuotta sitten trendikkääksi puheenaiheeksi, mehiläishoitajan oli tietysti pakko maistaa kuhnuritoukkia. Siihen saakka pesistä pois leikatut kuhnurikakut toukkineen olivat päätyneet tiaisten ruuaksi tai kompostiin.

 

Ensin paistoin muutaman toukan ihan sellaisenaan oliiviöljyssä. Maustamaton toukka maistuu miedolta, hieman makealta ja suutuntuma on kuin tuoreessa maississa. Ihan jees, mutta harva sitä lihaa tai kalaakaan syö ilman suolaa ja muita mausteita, joten toukka tarjosi mainion mahdollisuuden päästää kokintaidot irti.

Valkosipulia lisäämällä ja toukkia hiukan pitempään ruskistamalla sain aikaiseksi rapsakan lisän salaattia piristämään. Jos olisin frittiruuan ystävä, olisin ehkä jauhottanut tai jopa taikinoinut toukkia, mutta olen pysytellyt tiukasti paistinpannulinjalla.

Harva syttyy maistamaan, mutta uskalikot yllättyvät. Ovat kuin katkarapuja ja makukin tulee pääasiassa mausteista.

Kun haluaa antaa kuhnuritoukalle mahdollisuuden maistua itseltään, toukka sopii mainiosti jälkiruuaksi. Kevyt paahtaminen kuumalla pannulla nostaa esiin makoisuuden, jota tietysti voi korostaa pikku tipalla hunajaa. Ajatelkaapa annosta, jossa itse tehdyn vaniljajäätelön päälle on kasattu hiukan mansikoita ja paahdettuja toukkia. Toukkien rakennetta voi myös kätkeä lisäämällä pannulle kaurahiutaleita ja hunajaa.

 

Maailman väkiluku kasvaa ja proteiinin tarve sen myötä, ilmastonmuutoksen torjunta vaatii päästötöntä proteiinin tuotantoa. Hyönteisten hiilijalanjälki on kevyt verrattuna lihakarjaan. Kuhnurien jalanjälki on oikeastaan olematon, sillä niitä syntyy väistämättä. Kuhnureita kasvattamalla ja poistamalla torjutaan mehiläispesistä mehiläiskatoa aiheuttavaa Varroa-punkkia.

Sikiövaiheen kuhnuritoukka peittoaa naudanlihan, sillä proteiinia on 18,2 prosenttia, kun naudanlihassa vain 17,7. Lihassa ei ole A- eikä D-vitamiinia, mutta toukassa molempia ja myös kuitua. Soijapavussa proteiini jää 12,9 prosenttiin.

Suurta bisnestä kuhnuritoukkien kasvatuksesta tuskin tulee, sillä se on pääasiassa pientuottajien työlästä käsityötä. Muutaman ison hunajantuottajan sivutuotteena valmistamat toukat päätyvät nyt gourmet-ravintoloiden käyttöön.

Kannattaa maistaa, jos kohdalle osuu!