fbpx
Kolumnit

Hallitus levittää rahaa ja hakee säästöjä – Veronmaksaja ei kestä sote-uudistusta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kun lähdemme hakemaan kaupasta puuttuvaa tuotetta, unohdamme usein kaupassa, mitä olimmekaan vailla.

Sote-uudistuksen kaltaisessa hankkeessa ilmiö moninkertaistuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon päätöksentekoa ja palvelujen järjestämistä pitäisi virtaviivaistaa, koska varojen käyttö ei ole oikein kenenkään käsissä. Yhtenäistämällä päätöksentekoa ja vastuuta pystyttäisiin tehostamaan toimintaa ja suuntamaan varat nykyistä paremmin.

Nyt puhutaan lähinnä palvelujen parantamisesta ja tasa-arvosta. Maakuntien nimetkin muutettiin hyvinvointialueiksi.

 

Sipilän hallitus yritti yhdistää sote-uudistukseen niin suuria asioita, että se luonnostaan jämähti kapuloita rattaisiin heittelevän Krista Kiurun (sd.) sote-valiokuntaan ja saivartelevaan perustuslakivaliokuntaan. Viherpunahallitus pyrkii karsimaan uudistuksesta tekijöitä, jotka vaikeuttaisivat sen hyväksymistä.

Uudistus sievennettiin kapeaksi. Helsinki erotettiin omaksi yksikökseen. Palvelujen ostaminen olisi alun perin kielletty takautuvasti, mutta perustuslain pelko sai hallituksen hieman peräytymään. Uudistuksesta kärsiviä kaupunkeja tyynnytellään nyt rahalla.

Maakunnille aiotaan antaa verotusoikeus, jottei väitettäisi, että valtio ehkäisee perustuslain mukaan kunnille kuuluvien palvelujen tarjoamisen.

 

Sote-uudistuksen tavoitteeksi ei nyt otettu taloudellisuutta. Sipilän uudistusta arvosteltiin siitä, että esitetyt säästöt eivät ole realistisia.

Nyt piikki on auki. Uudesta rakenteesta tulee välittömästi nykyistä kalliimpi, koska varsinkin johdon henkilöstömenot kasvavat vääjäämättä. Kenenkään palkka ei laske, mutta Suomeen rakennetaan kokonaan uusi hallinnon taso. Uudet päättäjät saavat vapaasti työntää kätensä veronmaksajien kukkaroon.

Hallitus ei halua näyttää siltä, että se vain lisää pysyvästi ja vastuuttomasti menoja. Hallituksen paperiin talouden tasapainottamisesta otettiin sote-säästöt.

 

Eduskunta tuskin hyväksyy uudistusta, jota pääkaupunki ja maakuntakeskukset vastustavat vimmatusti. Mahdollista se kuitenkin on.

Ne, joka eivät kestä uudistusta, ovat Suomen talous ja veronmaksajat.

Menot