Kolumnit

Haluanko ylivelkaiseksi? Siihen riittää yksi harkitsematon hetki autokaupassa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Käyn jo hyvää vauhtia neljännellä vuosikymmenellä ja vatsani seudulle on alkanut kasaantua puolivelton elämäntavan turvottama pikku pömppö.

Keskiluokkaisuuteeni havahtuneena ymmärsin, että nyt pitää hankkia uusi auto.

Varsinaista erityisen suurta tarvetta siihen ei tietenkään ole, työpaikka on muutaman kilometrin päässä ja ruokakauppa on ihan vieressä. Vanhassakaan ei mitään vikaa ole, mutta jotain turhaa on pakko hankkia.

Hyvän aikaa ehdin laskea tavaratilan litroja ja pyöritellä päässäni, pääsisinkö perille bensalla, kaasulla vai dieselillä.

Sitten tajusin vasta pohtia, millä sen peltilehmän oikeastaan rahoittaisi. Ei senkään pitäisi olla ongelma, lupaavat lukuisat rahoitusyhtiöt. Sen kun nautit vakionopeudensäätimestä ja automaattisesta ilmastoinnistasi.

 

Lainaa on helppo saada, se jos jokin selvää. Vakuudettomasta lainasta tuntuu saavan päätöksen vaikka heti, ainakin markkinoinnin perusteella.

Ei pidä keskittyä pienellä präntillä ilmoitettuun korkoon, kunhan kaikki on helppoa. Ja helppoon herkästi mennään, kun velkaa haetaan.

Parin viime vuoden aikana suomalaisten nostama kulutusluottojen potti kasvoi lähes 8 prosentilla lähes 16,5 miljardiin euroon.

Ylipäänsä kotitalouksien velka on kasvanut. Yleisintä lainaa eli asuntolainaa on yhteensä suomalaisilla lähes 100 miljardia. Uuden lainanottajan keskimääräinen asuntolaina on runsaat 150 000 euroa.

Varsinkin kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat, jolloin velkaa on oltava enemmän. Ja nyt suuren velan, varsinkin asuntovelan, hinta on pieni, koska oudon korkotilanteen vuoksi raha on halpaa.


”Laskuahdinkoon riittää oikeastaan pari huonoa päätöstä.”


 

 

Oudon matalat korot piilottavat yksittäiselle autonhimoajalle valtavan riskin. Kannattaako velkapottia ehdoin tahdoin paisuttaa, jos se velan pieneltä tuntuva korkoprosentti jonain päivänä kuitenkin pongahtaa ylös?

Sadan tonnin lainan hinta on viiden prosentin vuosikorolla 5 000 euroa. Kasvu olisi nykykoroista moninkertainen. En ole ihan varma, tajuavatko kaikki sitä pienen prosentin vaikutusta loppulaskuun.

Kun laskupottiin vielä lyö päälle harkitsematta otetun bemarivelan, voi sitä keskituloinenkin olla ahtaalla. Laskuahdinkoon riittää oikeastaan pari huonoa päätöstä.

Menot