Kolumnit

Kolumni: Hämeenlinna-rahaston tila halutaan kiistää – Odotetaanko Eldoradon löytymistä?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen
Arno Juutilainen

Hämeenlinnan eräät entiset ja nykyiset luottamushenkilöt käynnistivät Facebookissa ”some-raivon”, jossa paheksuttiin Hämeen Sanomien uutista Hämeenlinna-rahastosta. Maltti järkkyi, kun kerrottiin rahaston ”sulavan”.

Hämeenlinna perusti rahaston, kun se myi Hämeenlinnan Energian 84,9 miljoonalla eurolla Vattenfallille vuonna 2004. Kaupungin jokapäiväisen budjettitalouden ulkopuolelle Hämeenlinna-rahastoon siirrettiin 76,5 miljoonaa euroa.

Rahastolla ja sen tuotoilla torjuttiin kaupan arvostelua. Kaupungin päättäjät kykenivät sanomaan, että suuri osa varoista on tallessa ja ne tuottavat hyvin.

Vakuutettiin myös, ettei kaupungilla ole taloudellista hätää, vaikka se velkaantuu. Hämeenlinna olisi voinut maksaa rahaston varoilla kaikki 61 miljoonan euron velkansa vuonna 2006.

Hämeenlinnan talouden on annettu rapistua. Kaupunki ei kykene toiminnallisesti eli reaalitaloudellisesti kattamaan alijäämiään, joita sille on syntymässä. Velkoja oli viime vuodenvaihteessa jo 271,6 miljoonaan euroa.

Kaupungin tilintarkastajan tulkinnan mukaan alijäämiä ei toistaiseksi tarvitse kattaa, koska Hämeenlinna-rahastosta voidaan paikata ne. Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että rahaston varat eivät ole enää käytössä. Ne ovat alijäämien vakuutena.

Teknisesti valtuusto voi purkaa rahaston alijäämien katteeksi tai jättää se ennalleen. Rahat on kuitenkin sidottu tunnettuihin alijäämiin. Tarkastuslautakunta kirjasi asian arviointikertomukseensa: Hämeenlinna-rahaston vaikutus alijäämiä pienentävänä tuloksenkäsittelyeränä on lähes käytetty.

Hämeenlinnan talous on kulkenut samaa alamäkeä kuin Suomen kansantalouskin. Kaupungissa ja tasavallassa veisataan samaa virttä: Ongelmat ratkaistaan tulevina vuosina ja vaalikausina. Odotetaanko yhä Eldoradon löytymistä?

Hämeenlinna-rahaston kohtalo on vain yksi yksityiskohta kaupungin taloudessa. Siihen liittyy kuitenkin lupauksia, arvolatauksia ja vanha kiistely energiayhtiön myynnistä.

Kun asiat eivät ole menneet niin kuin on puhuttu, syy on tietenkin niissä, jotka kertovat siitä. Kun ei maa ole oikein tukeva omien jalkojen alla, puetaan jalkaan Donald Trumpin housut ja heitellään somessa epämääräisiä pilkkakirveitä.

Päivän lehti

6.7.2020