fbpx
Kolumnit

Hämeenlinna unohtui taskuuni – Valtion rahalla sovelluksesta kehitetään muistettavampi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Olin unohtanut Hämeenlinnan taskuuni.

Näin voi käydä, kun taskuun pantavaa on liikaa. Kuvaannollisesti sanottuna. Sillä useimmilla meistä on taskussa tasku, jota älykännykäksi kutsutaan.

Tuo taskujentasku vasta pullottaakin! Siihen tulee niin helposti sullottua sellainen määrä toinen toistaan kiehtovampia sovelluksia eli applikaatioita eli appeja, että muistitila täyttyy niin älylaitteesta kuin sen omistajastakin. (Olettaen, että omistaja vielä omistaa puhelimen eikä päinvastoin.)

Olin asentanut kännykkään Hämeenlinna taskussa -sovelluksen sen ilmestyttyä toissa kevättalvella ja unohtanut sen tyystin, parin käytön jälkeen.

Vika ei ollut sovelluksen eikä kaupungin eikä varsinkaan minun. Sovelluksia kerta kaikkiaan vain on niin paljon. Kaikkea on.

Jotta appi erottuu muista maailman kai jo sadoista miljoonista apeista ja pysyy mielessä ja käytössä, se tarvitsisi jatkuvaa markkinointia, esillä pitämistä. Kuin vyöstä roikkuva pohjalaisen puukko, aikansa sovellus sekin.

Ihminen käyttää mitä tarvitsee, niinhän se on ollut kivikaudesta asti.

Kaupungin taskusovellus on ihan näppärä. On ajantasaista tietoa tapahtumista, palveluista, bussireiteistä, oman olon oirearviota, kirjastokorttia sun muuta.

Lisää tulee. Kaupunki on saanut valtiolta rahaa tuon Hamkin toteuttaman ja ylläpitämän sovelluksen kehittämiseen.

Kaksipistenollaversiossa parannetaan visuaalisuutta ja toiminnallisuutta. Suomeksi: siitä tehdään selkeä ja toimiva.

Tavoitteena on myös saada mukaan muut kunnat, jolloin syntyisi yhteinen, kustomoitava appi. (Kyllä, kustomoitava appi. Lupaan joskus kasvaa aikuiseksi tietoyhteiskunnan jäseneksi ja lakata hihittelemästä tietotekniikan kielelle.)

Kaikki lykky tasku-Hämpälle! Oltiinhan täällä 1990-luvullakin tietotekniikan eturintamassa.

Kirjastonhoitaja Sirpa Kalliokosken kehittämä internetin linkkikokoelma Makupalat oli verraton, laajasti noteerattu työkalu. Nykyään se voi hyvin kaikkien kirjastojen vaalimana.

Tietotekniikkakeskus rakensi Virpi-palvelun, ja muualla ihmeteltiin meikäläisten vauhtihurjastelua ISDN-verkossa.

Kesälomalla otan kyllä selkoa ainakin tuhannesta uudesta apista. Ja koitan muistaa käyttää myös tätä geenien supersovellusta, ihmiselämää.

Menot