Kolumnit

Hämeenlinnakin on nyt leffafestarikaupunki

Kuva: -
Sirpa Haapaoja

Jo junassa menomatkalla on ihan erityinen tunnelma. Kanssamatkustajista etsii merkkejä: onkohan tuokin tyyppi tulossa elokuvafestivaaleille? Ravintolavaunussa kovaäänisesti leffoista väittelevä ryhmä ainakin suuntaa samaan tapahtumaan.

Tampereen elokuvajuhlien tiheän ohjelmiston väliin sovitellaan kavereiden tapaamisia. Kilpailuun osallistuvista lyhytelokuvista keskustellaan ja nautitaan manselaisesta meiningistä. Suomen vanhin leffafestivaali on kasvanut vuosien varrella yhä kansainvälisemmäksi ja arvostetummaksi tapahtumaksi.

Sodankylässä elokuvia esitetään ympäri vuorokauden. Viisi tai kuusi pitkää leffaa vuorokaudessa – elokuvaväen kanssa seurustelun lisäksi – on ihana urakka.

Pohjoisen valoisassa yössä unta ei saa kuin aamuyöllä pimeässä salissa elokuvan pyöriessä valkokankaalla. Pitää vain toivoa, ettei oma kuorsaus olisi yhtä äänekästä kuin vierustoverin. Aamusta elokuvien katselu taas jatkuu sekoittumatta omiin unikuviin.

Taidevideofestivaaleilla 80-luvulla Kuopiossa ei ollut pelkoa nukahtamisesta. Suurin osa ohjelmistosta oli niin villiä, että oli pakko sulkea silmät ja työntää sormet korviin.

Väkivaltaisen välkkyvä kuvatulitus ja karmivat äänimaailmat aiheuttivat pahoinvointia. Muutama esitys oli hivenen helpompi seurata, mutta suurin osa videoista vaati katsojilta hyvää fyysistä sietokykyä.

DocPoint -festivaalilla Helsingissä dokumentintekijöiden näkökulmat todellisuuteen räjäyttävät tietoisuuteen uusia uria. Ohjelmistosta katsottavaa valitessa saa olla tarkkana, jottei tule ahmineeksi peräkkäin liian monta väkevää elokuvaa.

Maailmantuska yllättää ja vie mielenrauhan pitkäksi aikaa. Toki dokumentit antavat myös tuoreita hyviä ajatuksia ja hykerryttäviä oivalluksia.

Inarista Tammisaareen, Raumalta Joensuuhun: ympäri Suomea järjestetään vuosittain yli kolmekymmentä elokuvafestivaalia. Jokainen tapahtuma on omanlaisensa ja niiden teemat ja tunnelmat vaihtelevat.

Elokuvafestivaaleilla näkee leffoja, jotka eivät välttämättä koskaan tule lähiteatteriin ja saa kokea useasti televisiossa pyörineet leffat upeana isona visiona valkokankaalla.

Hämeenlinnan oma elokuvafestivaali on käynnissä tänä viikonloppuna. Kino Tavast järjestää kolmannen Hitusen hämyä -festivaalin yhteistyössä Hämeenlinnan Historiallisen Seuran kanssa. Tänä vuonna teemana on historia ja tapahtumapaikkana keskiaikainen valtakunnanlinnamme. Historialliseen elokuvaan painottuva festivaali on lajinsa ensimmäinen.

Viikonloppuna on tarjolla hyvin erilaisia leffoja eri aikakausilta ja luentoja leffoihin liittyen.

Linnan kolmannen kerroksen kirkkosali on muutettu pieneksi intiimiksi elokuvasaliksi. Esitysten välillä voi tavata elokuvan ystäviä pop-up-kahvilassa ja nauttia tunnelmasta. Nyt on mahdollisuus saada oma ainutlaatuinen festivaalielämys muisteltavaksi: leffat linnassa!

 

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja kuvataiteilija, Hämeenlinna.