Kolumnit

Hämeenlinnan on itse nostettava asemansa

Se on metka puu, oikeastaan kuulemma pensas. Hämeenlinnan rautatieaseman ohi lenkkeillessäni käyn joskus hypistelemässä sen lehtiä. Ne ovat mukavan pehmoiset, läheltä katsottuna kuin varta vasten huolella jonoon ripustetut.

Aseman pohjoiskulmalla kasvava harvinaisuus, alkuperältään japanilainen katsura on ottanut kaiken irti pitkästä kasvusopimuksestaan: on arveltu, että se olisi Suomessa kasvavista yksilöistä suurin.

Siitä tulee jotenkin optimistinen olo. Jos tämä kaukainen vieras on viihtynyt Hämeenlinnassa vuosikymmeniä, niin miksi emme mekin. Vaikka junia kiitää ohi ja asema on ollut kohta kaksi ja puoli vuotta apeassa jamassa.

 

Junakapina nousi Hämeenlinnassa pari vuotta sitten. Sen jälkeen tuli varmasti viisas taktiikan vaihdos. Kapina vaimeni napinaksi, ja nyt sekin on vaihtunut paperinrapinaksi. Neuvottelujen tie on kuitenkin se rautainen tie.

Mainio idea oli perustaa pendelöijille raati. Kun noin 15 000:sta töihin junailevasta saadaan poimittua aktiivinen ryhmä, ovat sen kokemukset hyvä lisä neuvottelu-urakoitsijoiden työkalupakkiin.

 

Keväällä kaupunki julkisti halunsa ostaa puolityhjä asema itselleen. Junayhtiötä ei kiinnosta sen kehittäminen.

Pian VR:stä eriytetään kolme uutta yhtiötä, yhtenä kiinteistöyhtiö. Valtion instanssit eivät ole niitä helpoimpia neuvottelukumppaneita. Se nähtiin, kun Liikenneviraston uppiniskaa ei pystytty vääntämään nurin ja tontti keskussairaalalle jäi haaveeksi.

Parasta olisi, jos myynti ratkeaisi jo ennen yhtiömuutoksia. Putiikki on nyt auki. Viime viikolla VR Group myi Tampereen asema-alueelta ison kiinteistön Finnparkille ja osan Pasilan konepaja-alueesta Bruce Oreckille.

VR perusteli myyntiä myös ”alueen yhteisöllisellä kehittämisellä”. Juuri tuostahan on kyse Hämeenlinnassa. Asema on elimellinen osa koko sen läheistä aluetta, eli Asemanrantaa, Varikonniemeä ja jopa Verkatehdasta.

 

Iittalan taideasema avataan yhdeksän päivän päästä. Taideasema tarvitaan myös kantakaupunkiin. Ja sinne musiikkia, kuvataidetta, esittävää taidetta, kirjallisuutta, sirkusta, mitä vaan!

Yksinkertaisesti: kaupunki alkaa rautatieasemalta. Kaupunkikulttuuria voi ihan oikeasti olla muuallakin kuin Stadissa.

Menot