fbpx
Kolumnit

Hämeenlinnan päättäjien oli helppo vedellä henkseleitä kaupunginjohtajan esittämien investointien päälle, mutta miljoonauhkat säilyvät

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnassa kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkistettiin nyt noin kolme viikkoa ennen kaupunginhallituksen tekemiä muutoksia. Kiire poliittisille päättäjille tuli silti. Ainakin osa kaipasi vielä enemmän aikaa perehtymiseen ja valtuustoryhmien yhteisten näkemysten hakuun.

Kaupunginhallituksen keskustelut eivät ole julkisia, ja pöytäkirja julkaistaan vasta perjantaina. Taustakeskustelujen perusteella iso kuva ei ole muuttunut: vaikka puolueet saivat läpi muutosesityksiään, jäi patoutunutta poliittista painetta muillakin kuin perussuomalaisilla sen verran, että marraskuun budjettivaltuusto istuu taas kellon ympäri.

Investointeja ja siten lisälainan määrää kaupunginhallitus karsi 6,4 miljoonalla eurolla. Näyttää hyvältä, mutta tuosta oli varattu 3 miljoonaa Ahveniston maauimalan korjaukselle. Aika lailla hatusta vedetyn summan ottaminen budjettiin oli alun perinkin kyseenalaista. Lisäbudjetti ja -laina tarvitaan ensi vuonna, kun summa täsmentyy.

Helpot henkselit saatiin myös lyseon korttelin uudisrakennuksen päälle. Nykyiseen taloussuunnitelmaanhan se olikin kirjattu vasta vuodelle 2024. Peikoksi kouluinvestoinneille jäi rakennuskustannusten nousu.

Maanantain kaupunginhallituksessa äänestettiin 33 kertaa. Sama jatkuu valtuustossa.

Äänestysten määrä sinänsä ei ole mikään demokratian toimivuuden mittatikku. On ihan ymmärrettävää, että puolueet tekevät politiikkaa, kun sen paikka on. Silloin profiloidutaan ja erottaudutaan.

Ensi vuoden budjetti pysyy raamissa, 2,1 miljoonaa euroa alijäämäisenä. Mutta jos sosiaali- ja terveyspalveluiden menot jatkavat hurjaa kasvuaan, budjetista lennetään vielä ulos raamit kaulassa. Toisaalta ainakin demarileirissä on näkemystä, että taloussuunnittelusta vastaavat viranhaltijat arvioivat liian pessimistisesti ensi vuoden verotuloja.

Perussuomalaiset sai kuulemma joitakin tekstimuutoksia budjettiin läpi kaupunginhallituksessa, mutta jäi yksin säästöehdotuksiensa kanssa. Ne uusittaneen valtuustossa. Siellä kokoomus puhuu taas yksityisen päivähoidon puolesta, ja demareilla sekä vasemmistoliitolla on omat sosiaalialan aiheensa.

Piru asuu yksityiskohdissa, kuten politiikkakin. Kaupunki otsikoi budjettitiedotteensa: ”Kaupunginhallitus esittää lisärahoitusta matkailu-, tapahtuma- ja tonttimarkkinointiin” – kuin yksityiskohdissa asuisi enkeli.

Kokoomukselle oli tärkeä markkinointirahan lisääminen. SDP sai parisataa tuhatta euroa vanhusten koti- ja omaishoitoon, ja vanhusten osin uhanalainen päivätoimintakin turvattaneen.

Pieni lisäys koulujen tuntikehykseen eli lasten saaman opetuksen määrään rahoitetaan sillä, ettei kouluihin hankita kaikkia kalusteita uusina. Vanhusten lisärahat otetaan metsistä.

Puuta myydään pitkästä aikaa reilusti yli miljoonalla eurolla. Ei käy vihreille. Budjettivaltuuston orsilla tavataan.

 

Sibeliuksenkadun pyörätietäkään ei ole vielä tyystin poljettu. Vaikka se pyyhittiin budjetista, nostavat vihreät sen vuorenvarmasti valtuustossa äänestykseen. Hajakannatusta tulee demareilta. Äänestys jää mielenosoitukseksi, sillä enemmistö (lähinnä kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta) on sitä mieltä, että poljettu mikä poljettu.

Pyöräväyläasiassa palataan koko lailla lähtöruutuun. Vielä tarkastamattoman pöytäkirjan mukaan kaupunginhallitus lisäsi yksimielisesti budjettiehdotukseensa virkkeet: “Liikkumista pyörällä ja kävellen edistetään suunnittelun avulla. Keskustavision päivityksen yhteydessä ratkaistaan keskustan kevyen liikenteen väylät ja pysäköintipaikat.”

Vieläkään ei siis ole suunniteltu eikä visioitu tarpeeksi.

Menot