fbpx
Kolumnit

Harhaanjohtavat uutiset kielivät, että palvelujen alasajo on karannut käsistä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Yleisradio julkaisi viikolla uutisen, jonka mukaan Kelan palvelujen heikkous kuormittaa kuntien sosiaalitoimistoja. Uutinen oli asiallinen ja perustui epäilemättä oikeisiin tietoihin.

Uutisessa kuitenkin hätkähdytti, että esimerkiksi tekstitelevisiossa sosiaalitoimistot nostettiin kärsijöiksi. Eiväthän sosiaalitoimistot ole juuri edes avoinna. Kärsijöitä ovat Kelan ja sosiaalitoimistojen asiakkaat.

MTV3:n tekstitelevision uutinen kouluterveydenhuollosta oli otsikoitu ala-arvoisesti. Otsikon mukaan kouluterveydenhuollon suosio on romahtanut.

Oppilaat on määrätty pysymään kotona. Hämeenlinnassa kouluterveydenhoitajat on siirretty muihin tehtäviin. Miten “suosiota” voidaan mitata, jos ei ole toimintaakaan?

No, samalla tavalla kuin suljetussa sosiaalitoimistossa on vaikeuksia.

Kollegat voivat perustella harhaanjohtavaa otsikointiaan kiireellä ja otsikon vähäisellä tilalla. On epäiltävissä, että syyt ovat paljon syvemmällä.

Koronaepidemian aikana hallinnon tiedotus on ollut epäselvää. Viranomaiset ovat keksineet omia sovellutuksia, joilla ovat järjestäneet työtään. Hallituksen mukaan Kelan ei olisi pitänyt sulkea toimistojaan. Hallitus itse levitti harhaanjohtavaa tietoa “ulkomaanrajojen sulkemisesta”.

Erikoissairaanhoidon ei-kiireellinen leikkaustoiminta on ajettu alas. Keskussairaaloissa varauduttiin koronapotilaiden tulvaan, jota ei ole näkynyt. Oli ratkaisu virhe tai ei, se perustui selviin päätöksiin.

Mutta mihin perustuu, että koko terveydenhuoltoa on laajasti ajettu alas? Esimerkiksi psykiatrista apua tarvitsevia on otettu vastaan etänä.

Miten tehdään diagnoosi horjuvasta mielenterveydestä etänä? Yhtä huonosti kuin moniongelmainen tai vanhus saa apua etänä Kelan toimistoista.

Suljettujen ovien takana ihmisillä on pettänyt oma terveys ja talous.

Julkisia palveluja on ajettu alas niin paljon, että kokonaisuus ei liene kenenkään käsissä. Kun sakka laskeutuu pohjalle, vasta vähitellen käsitetään, mitä on tapahtunut ja mitä seuraa.

Jos makaa omassa kuplassa olohuoneen sohvalla, voi irtautua karusta todellisuudesta ja murehtia suosikkiartistin keikan peruuntumista. Vääristynyttä kuvaa saattaa levittää myös muille.

Menot