fbpx
Kolumnit

Harry Potter opetti 90-luvun lapsille tasa-arvoa, mutta kirjailija päätyikin itse pimeälle puolelle

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vietin suuren osan lapsuudestani syventyneenä Harry Potterin taikamaailmaan. J.K. Rowlingin taiturimainen kyky kirjoittaa innosti tarinoimaan ja varmasti vaikutti välillisesti ammatinvalintaani.

Harry Potterin fanit ovat kuitenkin jo pitkään nähneet menestyskirjailijan twiiteissä huolestuttavia merkkejä transfobiasta, eli transsukupuolisuuteen kohdistuvasta pelosta ja vihasta. Aiemmin hän on esimerkiksi puolustanut englantilaista naista, jonka mukaan biologista sukupuolta ei ole mahdollista muuttaa.

Sunnuntaina Rowlingin näppäimistö kävi taas kuumana. Hän jakoi profiilissaan kuukautisia käsittelevän artikkelin. Artikkelissa puhuttiin ”ihmisistä, joilla on kuukautiset”.

Rowlingin tarttui siihen, ettei tekstissä käytetty vain sanaa nainen. Twiittiin hän kirjoitti ”Olen varma, että näille ihmisille oli ennen sana. Auttakaa joku minua.” Loppuun hän lisäsi nainen-sanaa muistuttavaa siansaksaa.

Kirjailija jatkoi puhisemistaan vielä parin twiitin verran ja alkoi sitten puolustella itseään kertomalla kuitenkin rakastavansa transihmisiä.

Ongelma on, että Rowling typistää sukupuolien kirjon vain yhteen biologiseen näkökulmaan. Biologia ei ole ainoa sukupuolta selittävä asia, eivätkä kuukautiset tarkoita automaattisesti naiseutta. Myös transmiehillä ja muunsukupuolisilla voi olla kuukautiset, osalla naisista niitä taas ei ole ollenkaan.

Kun miettii maailman nykytilaa, on ulostuloa vaikea ymmärtää. Miksi Rowling kokee tärkeäksi ilmaista mielipiteensä 14,5 miljoonalle seuraajalleen juuri nyt, saati ollenkaan? Keskellä mustien ihmisten oikeuksien puolesta taistelua on irvokasta pyllistää toiselle vähemmistölle. Mitä harmia tasa-arvoinen ilmaisu hänelle tuottaa?

Kirjailija on usein toistanut olevansa feministi. Ilmeisesti tasa-arvon kannatus ulottuukin vain tietynlaisiin ihmisiin.

Fanit ovat kritisoineet viestejä kovin sanoin. Kirjat on tunnettu suvaitsevista arvoistaan. Nyt moni ahdistustaan kirjojen pariin paennut pohtii hämmentyneenä, haluaako niihin enää palata.

Mielestäni kirjoja voi lukea, vaikka kirjailija paljastuikin ikäväksi ihmiseksi. Tärkeämpää on vastustaa syrjintää ääneen.

Menot