Kolumnit

Kolumni: Hattula voi muuttua kotiseutuyhdistykseksi

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Hattula suunnittelee lakkauttavansa Parolan lukion. Lukion lakkauttaminen suuresta kunnasta yllättää.

Lukio oli kymmeniä vuosia hyvin tärkeä Hattulalle. Se koettiin itsenäisen ja terveen kunnan sekä kehityksen merkkinä.

Parola on vertailuissa maakunnan paras. Kooltaan Lammin ja Lopen lukiot ovat kääpiöitä siihen verrattuna.

 

Lakkauttajien mielestä kunnalle tulee halvaksi, kun hattulalaiset nuoret käyvät lukionsa Hämeenlinnassa. Laskennallisesti ja lyhytnäköisesti pientä säästöä syntyykin.

Lukiolaisille koulunkäynti Hämeenlinnassa maksaa aikaa ja vaivaa. Outoa, että kunnalliset päättäjät eivät tunnu juuri ajattelevan kuntalaisten aikaa ja kukkaroa säästöpäätöksissään. Samaa vikaa on sote-uudistusta tekevien virkamiesten ja poliitikkojen aivoituksissa. Sote-säästöjä kuvitellaan syntyvän, kun ihmiset ajetaan vieraille maille hoitoon.

Tarvitaan laajoja suunnitelmia palvelujen järjestämisestä entistä edullisemmin. Näiden suunnitelmien puutteena on, että usein säästöt näkyvät vain paperilla. Hämeenlinnan suunnitelma yhdestä jättilukiosta tukehtui lopulta omaan savuunsa.

Jos halutaan säästää vain rehtoreiden palkoista, pitäisi koko maakunnan lukiot yhdistää. Tai miksei palata 1800-luvulle aikaan, jolloin suomen kielellä sai yliopistokelpoisuuden vain Helsingissä?

 

Koulut vaikuttavat asuinpaikan valintaan. Lakkauttamalla lukion Hattula siirtäisi asukasvirtaa Hämeenlinnaan ja ehkä kauemmaksikin.

Me vanhat hattulalaiset ja Parolan lukion oppilaat tiedämme, että parolalaisten ja hämeenlinnalaisten välillä ei ole kulttuurimuuria. Janakkalalaisuus ja lammilaisuus ovat paljon kauempana Hämeenlinnasta kuin Parola.

Hattulassa nähdään lukion lakkauttaminen jopa vaihtoehtona kuntaliitokselle. Se, että Hattulan kuntaa ei jo 1970-luvulla liitetty Hämeenlinnaan, on pikemminkin Lahden entisen kaupunginjohtajan Teemu Hiltusen vika kuin kenenkään ansio.

Hattulassa pitäisi kysyä, onko hallinto todella tärkeämpi kuin kuntalaisten palvelut.

 

Jos sote-uudistus nyt syntyy, kuntien toiminnasta siirretään suuri osa maakunnille. Useille kunnille jää niin vähän tehtäviä, että ne voitaisiin siirtää kotiseutuyhdistyksille. Ei olisi uskonut, että Hattula haluaa tällaiseksi kunnaksi.