fbpx
Kolumnit

Hei sitten, mutsi!

Yhtäkkiä se seisoi eteisessä pipo syvällä päässään ja sanoi: “Hei sitten, mutsi! Kyllä me varmasti pian nähdään.”

Eihän tämä ollut ensimmäinen kerta, kun huikkasin pojalle heit, mutta jollakin tavalla tämä oli erilaista.

Haikeus tuli heti, kun poika paiskasi ulko-oven perässään kiinni. Nieleskelin aikani keittiön nurkassa ja pyyhkäisin silmäni talouspaperiin.

Sitten otin järjen käteeni. Ei ole äidin asia puuttua nuoren miehen menemisiin. Antaa pojan mennä ja nousta omille siivilleen. Jokaisella meillä on oma elämämme elettävänä.

 

Lähdin itse kotoa 18-vuotiaana. Asiasta ei tehty numeroa niin kuin ei 80-luvulla oikein mistään muustakaan tehty.

Äiti antoi mukaani lihamurekkeen reseptin ja osti lahjaksi kahden litran kattilan.

Minut oli korvattu nopeasti. Kotiin ostettiin astianpesukone ja mankeli tekemään minulle aiemmin kuuluneet hommat.

Ensimmäisen vuoden kävin kotona joka viikonloppu, vaikka huoneestani olikin tehty heti isäni työhuone ja jouduin nukkumaan vuodesohvalla. Ei siitä mitään traumoja tullut, vaan se kuului asiaan.

Pikkuhiljaa napanuora kotiin höltyi, muttei katkennut koskaan.

 

On ihan tavallista, että nuoret lähtevät Suomessa kodistaan pois varhain: naiset 19-vuotiaina, miehet vuotta vanhempina.

Jos muutto viivästyy, joutuu perhe keksimään selityksiä moiselle. Tilanne vain pahenee, kun perheen jälkikasvun ikä alkaa lähennellä 30 vuotta. Hyvätkään selitykset eivät enää riitä, jos tilanne alkaa näyttää pysyvältä.

Toisin on eteläisessä tai itäisessä Euroopassa, jossa yli puolet 25- ja 29-vuotiaista nuorista asuu vielä kotona, eikä kukaan puhu peräkammarin pojista tai tytöistä.

Suomalaisesta nuoresta on aina tullut aikuinen sen jälkeen, kun hän on painanut lapsuudenkotinsa oven takanaan kiinni. Yleensä se on tiennyt niukkaa toimeentuloa ja vastuuseen kasvamista, mutta se kuuluu asiaan. Espanjassa puolestaan muutetaan kotoa vasta, kun on menty naimisiin ja kerätty riittävästi omaisuutta.

 

Kun suomalainen nuori aikuistuu, on vanhempien väistyttävä taka-alalle.

Vapaus, jota muutolla haetaan, on nimittäin vapautta vanhemmista.

 

Menot