Kolumnit

Hellesuorittaja tarvitsee harmaita päiviä

Tällä viikolla on ollut ihanan harmaata.

Jos nämä sanat olisivat karanneet suustani viime lokakuussa, olisin varmaan läimäyttänyt itseäni. Kärsin silloin – pitkään jatkuneen sateen seurauksena – ensimmäistä kertaa jostain kaamosmasennuksen kaltaisesta.

Väsymys tuntui kolealta tihkulta: väistämättömältä, turhauttavalta, luihin ja ytimiin tunkeutuvalta ja kuitenkin niin mitättömältä, ettei kehdannut valittaa.

Samankaltainen olotila pääsi yllättämään kuluneen toukokuun päätteeksi. Siis todellakin toukokuun, joka oli mittaushistorian aurinkoisin, lämpimin ja helteisin.

Toki loputon lämpö tuntui aluksi ihanalta. Suorastaan sairaan ihanalta, eihän näin lämmintä jaksoa ollut koko viime kesänä! Onnekseni kalenterini oli jäänyt koko kuukaudeksi tyhjähköksi, joten sain nauttia yllätyskesästä niin paljon kuin halusin.

Ja halusinhan minä. Halusin juoda aamukahvin ulkona, lukea uutisia ulkona, käyttää sisäkissaa ulkona, kuivattaa pyykit ulkona, somettaa ulkona, ottaa aurinkoa ulkona, uida ulkona, syödä jäätelöä ulkona, nauttia muita virvokkeita ulkona…

Tuntui tarpeelliselta viettää ulkona mahdollisimman paljon aikaa ikään kuin varastoon, jos kesä vaikka loppuisi yhtä yllättäen kuin alkoikin.

Vähitellen ylenpalttinen ulkoilmasta nauttiminen lähti luisumaan suorittamisen puolelle. Samalla sisälle suunnitellut työt jäivät tekemättömiksi ja alkoivat painaa mieltä.

Mieleen hiipi luvaton toive sadepäivästä, jolloin ei olisi enää tekosyitä sisätöiden lykkäämiseksi.

Tällä viikolla aurinko vihdoin verhoutui harmaaseen pilvimassaan. Sadepisaroita on tullut niukasti mutta joitain kuitenkin.

Viime viikkojen lämpö on saanut luonnon vihertämään, minkä ansiosta tasaisinkaan harmaus ei ole ollut yhtä kokonaisvaltaista ja musertavaa kuin keskisyksyllä. Oikeastaan nyt se vain korostaa lehtipuiden vihreyttä entisestään.

Sitä paitsi pilvistä päivää seuraava kirkas auringonnousu ilahduttaa ihan eri tavalla kuin pitkää porotusjaksoa jatkava.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic