Kolumnit

Helpon Elämän 10 käskyä

Kuva: Terho Aalto
Olli Soini. Arkistokuva: Terho Aalto

Välitilinpäätös. Meillä on kolme kvartaalia takana, yksi yhä edessä. Ellei käy niin kuin ystäväni murrosikäinen tytär iltapalapöydässä oli pohtinut siskolleen: “Me ehkä näemme elinaikanamme maailmanlopun”.

Siinäpä näkymä nuorelle ihmiselle. Vai mitä sanot? Mitä sanoisit tuolle tytölle? Sanat meillä yhä on. Meillä on ajatuksemme vapaus. Ja tekomme. Niin, mitä ne ovat? Millaisia ovat meidän tekomme? Meidän, jotka niin paljon tiedämme?

Helppo Elämä, se meillä on. Näin toteutamme ensimmäisen käskyn: Minä olen Helppo Elämä, sinun Helppo Elämäsi, eikä sinulla pidä muunlaista elämää olla.

Toteutamme myös toisen käskyn: Älä käytä väärin elämääsi, sillä se on sinulle annettu, jotta tekisit siitä helppoa. Sijoita siis rahasi ja hoida finanssit oikein. Näin palvelet parhaiten Helppoa Elämää.

Myös kolmannen käskyn olemme toteuttaneet täydessä mitassa: Pyhitä rahantekeminen. Näin turvaat Helpon Elämän armon kohdallasi.

Neljäs käsky toteutuu: Kunnioita ansaintalogiikkaasi ja osingonjakoa. Viides toteutuu: Älä koskaan jätä tappamatta, jos tappamisen perusteena on taloudellinen etu. Näin olemme aivan oikein romahduttaneet ekosysteemejä, uhranneet lukuisia lajeja ja sallineet lasten kuolla louhiessaan mineraaleja älypuhelimiamme varten. Tämä on välttämätöntä, sillä Helppo Elämä vaatii sitä.

Kuudes: Älä tee velkarikosta. Hoida siis velkasi niin, että omaisuutesi arvo nousee, mitä ikinä se sinulta vaatiikaan. Velka olkoon kumppanisi läpi elämäsi. Näin pidämme huolta finanssimaailman hyvinvoinnista. Tämä on uhraus, jota Helppo Elämä meiltä vaatii.

Seitsemäs: Varasta aina kun voit. Helpointa tämä on, kun otat tulevilta sukupolvilta, sillä eihän heitä edes ole. Vielä. Miten he voisivat syyttää meitä mistään?

Kahdeksas on helppo, sillä meidän tulee aina osoittaa syyllisiksi joku muu, jotta oma syyllisyytemme ei tulisi esiin. Lausu siis väärä todistus varsinkin kaikista heistä, jotka ovat heikommassa asemassa.

Jos isäsi syntyi täällä, syytä maahanmuuttajia, jos poikasi ei ole yksi heistä, syytä homoja, jos sinulla on paljon, syytä sosiaaliturvan varassa eläviä. Löydät kyllä aina jonkun muun kuin itsesi syylliseksi. Puhu hänestä pahaa. Vältä peilejä.

Yhdeksäs ja kymmenes käsky kertovat meille kaikesta siitä, mitä meidän tulee tavoitella. Himoitkaamme jatkossakin kaikessa rauhassa sitä, mikä ei ole meidän.

Koko yhteinen planeettamme kuuluu lähtökohtaisesti sinulle. Ellen minä ehdi ensin. Taistelkaamme resursseista. Helppo Elämä vaatii niin.

Jatkakaamme kotiplaneettamme muokkaamista niin, ettemme ainoastaan louhi sen rikkauksia ja tee niistä omaisuuttamme, vaan lopulta muovaamme vedestä ja ilmastakin kauppatavaraa.

Helppo Elämä vaatii niin.

Kirjoittaja on elämäntaiteilija, Planeetta Maa, Riihimäki.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic