Kolumnit

Helteestä huolimatta sattuu ja tapahtuu

Helteinen heinäkuu saa viedä mukanaan. Kesästä ja lomasta saa ja pitää nauttia.

Maailmassa silti sattuu ja tapahtuu. Pahimmillaan uusia murheita siunaantuu twiitin nopeudella.

Heinäkuussa on sulattelemista. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehti piipahtaa niin Naton huippukokouksessa Brysselissä, vierailla Britanniassa kuin tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä.

Pöly ei ole vielä laskeutunut, kun Trumpin lähipiiri yrittää vääntää rautalangasta, mitä esimerkiksi Putinin kanssa on puhuttu saati sovittu.

Trumpin taktiikka niin kansainvälisessä kaupassa kuin suurvaltapolitiikassa alkaa olla tuttu. Ensin pannaan vastapuolelle jauhot suuhun, sitten seuraa teatraalinen vastaantulo ja lopuksi tehdään ennen kuulumaton diili.

Myönteisintä oli esiintyminen sulassa sovussa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa ja päätteeksi selkokielinen lausuma.

Kauppasodan uhan väistyminen on merkittävän hieno uutinen Suomen taloudelle.

Turvallisuuden tunnettamme pudotti arkeen Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun tyly huolestuminen Suomen ja Ruotsin läheisestä yhteistyöstä Naton kanssa.

Venäjällä on omat sisäiset syynsä heristellä nyrkkiä eri ilmansuuntiin. Venäjän ja Suomen suhteet palaavat viimeistään elokuussa päiväjärjestykseen, kun presidentti Sauli Niinistö vierailee Putinin luona.

On silti hyvä miettiä, missä oikeasti kulkee sodan ja rauhan raja?

Ylen A-Studion toimittaja teki erinomaista journalismia kävellessään huomioliivissään, alumiinitikkaat olallaan ja kypärä päässään lähinnä kättä heilauttamalla valvonnan ohi kaikkialle muualle paitsi Helsingin Hanasaaren voimalaitokselle.

Kaikki lähtee kotikasvatuksesta. Meidät on opetettu luottamaan toiseen ihmiseen niin kauan kuin toiseen ihmiseen voi luottaa.

Hienon piirteen hinta voi olla hyväuskoisuus ja sinisilmäisyys, minkä Ylen testi osoitti.

Hybridejä on aivan liikaa, kun autot, polkupyörät, golfmailat ja kohta ihmisetkin ovat sellaisia.

Kannattaa silti miettiä, mitä muuta se on kuin sotaa, kun sähköä ei tule, elintärkeät digitaaliset tiedostot kopioidaan ja vaaleihin sotkeudutaan demokratian uskottavuuden kustannuksella.