fbpx
Kolumnit

Henki on altis, mutta Visa on heikko - Pääsiäistä vietetään, koska...

Kuva: Kari Mankonen
Kuva: Kari Mankonen

Minkä vuoksi pääsiäistä vietetään? Sen vuoksi, että tähän vuodenaikaan noin 1 990 vuotta sitten Jeesus ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista ja astui ylös taivaisiin Jerusalemin itäpuoleiselta Öljymäeltä.

Tuo on virallinen selitys. Epäviralliset ovat arkisempia.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin voi vaihtaa autoon kesärenkaat. Se on keväisessä auringonpaisteessa niin iloinen toimitus, että melkein lauluksi pistää: “Taas leivokset firmassa Heikkilä syö.”

Toista on talvirengastus marraskuun kaamoksessa. Silloin vihmoo räntää, tunkki pettää, otsalamppu sammuu ja pultit ovat tiukassa kuin rantasaunan rakennuslupa.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin voi tehdä.

Kiirastorstaina oli riemukasta suorittaa kevätsiivous. Mattoja sai hakata pihalla sielun kyllyydestä varsinkin, kun kuulokkeissa soi Tom Robinson Bandin 2-4-6-8 Motorway. Se on kaikkien matontamppauslaulujen äiti. Samalla se muistuttaa jään alta vapautuneiden moottoriteiden kuumenemisesta.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin ei tarvitse tehdä.

Siis oikeasti. Saa maata sohvalla ja nukahtaa tai mennä itseensä ja tutkiskella sisintään.

 

Pääsiäistä vietetään, koska sohvalla makaava pääsiäisihminen (Homo paschalis) voi katsella taulutelevisiosta putkeen kuusi jaksoa HBO-sarjaa. Luvan kanssa hän saa uudestaan ja uudestaan herkutella Lasse Virénin kymppitonnin kultajuoksulla Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 tai Lahden MM-kisojen tiedotustilaisuudella vuonna 2001.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin on aikaa juopotella, syöpötellä ja tapailla kavereita.

Lohjan tätiä ei tapailla. Hän sai porttikiellon toissa pääsiäisen siisteystarkastusvierailun jälkeen. Hän on ikävä ihminen.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin voi olla reipas.

Juuri mikään ei ylevöitä enempää kuin reilun peninkulman patikkakierros lähijärven ympäri. Keväisessä luonnossa kasvu vyöryy ihmiseen jokaista aistikanavaa pitkin. Linnut huutavat, silmut räjähtävät, suolämpäreet haisevat ja viimeiset kilometrit tuntuvat jaloissa raukean uuvuttavasti.

 

Pääsiäistä vietetään, koska silloin voi shoppailla.

Eikä voi. Nyt tuli stoppi. Joku raja pitää olla. Muuten olemme kokonaan kadottaneet pyhän elämästämme.

Ateistikin ymmärtää, ettei Jeesus sen vuoksi Golgatan ristillä kärsinyt, että suomalaisilla olisi rajaton määrä pääsiäisostosaikaa.

Puuttuvan maidon, munakennon ja minttuhyytelön voinee sentään hyvällä omatunnolla hakea lähikaupasta – ja jos kauppaan pitää matkustaa autolla tai polkupyörällä, miksipä ei saman tien jatkaisi ostoskeskukseen.

Siellä ovat näemmä Easter Alessa espadrillot, balance boardit ja superdefense night recoveryt.

Henki on altis, mutta Visa on heikko.

Menot