Kolumnit

Hienostunut, varakas ja epäitsekäs

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Karjalainen julkaisi kuuden palstan haastattelun Reetta Laakkosesta, joka johtaa Pohjois-Karjalan Kirjapainoa ja Laakkonen-konsernia. Haastateltava on puolivartalokuvassa ikäisekseen, 50, hyväkuntoinen vaaleaverikkö.

 

Liiketoiminnan tai yhteiskunnan ongelmia haastattelussa ei käsitellä. Johtaja on otsikon mukaan helposti tavoitettavissa. Ingressi alkaa “Reetta Laakkonen rakastaa…”. Tekstissä haastateltava rakastaa vähän kaikkea. Toimialatkin ovat kaikki “rakkaita lapsia”.

Rakkaita sanoja ovat myös hyväntuulinen, mahtava, innostus ja onnistuminen.

 

Haastattelu kuvaa hyvin yhteiskuntamme arvoa – tai arvottomuutta. Päättäjien ei tarvitse tehdä mitään eikä vastata mistään – kunhan näyttää hyvältä ja kertoo rakastavansa kaikkea.

Sosiaalinen media on tehnyt naistenlehtien hapatuksesta valtalajin.

Pinnallisuus, itsekeskeisyys ja välinpitämättömyys ovat päivän teemoja. Pidetään naurettavana, jos yhteiskunnan asioita käsitellään laajoina kokonaisuuksina ja pyritään huolehtimaan kaikista.

– Ei kiinnosta, vastataan oman mukavuusalueen ulkopuolisiin asioihin.

 

Kun egoa oikein korostetaan, otetaan omaan käyttäytymiseen näennäisesti yhteiskunnallisia teemoja. Petteri Puskan väitöskirja todistaa, että luomuruuan syöminen on pitkälle statussignalointia. Halutaan näyttää hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä.

Yhteiskunnalliset vaatimukset kohdistuvat yleensä muihin. Auton pitää olla sadantuhannen euron Tesla. Lentäminen on kivaa, mutta köyhät itse lentonsa maksavat on verotettava pois koneista. Yhteiskunnan varoilla eläminen on eettistä, mutta tuotannolliset työpaikat on hävitettävä.

Aasialaisten tuotteiden, myös huonojen kertakäyttöisten, ostaminen on hyväksyttävää. Kun ongelmat ovat pois silmistä, niitä ei ole lainkaan.

 

Suhtautuminen vaurastumiseen, varallisuuteen ja rahankäyttöön on silmiinpistävän ristiriitaista. Julkisuus hyväksyy Suomessa perityn varallisuuden ja sen käytön. Vaurastumiseen suhtaudutaan kriittisesti – ellei kyse ole lottovoittajasta.

Reetta Laakkosen haastattelussa annetaan ymmärtää, että hän on kivunnut vähitellen omilla ansioillaan toimitusjohtajaksi. Suoraan ei kerrota, että kyse onkin omistajasuvun perillisestä.