Kolumnit

Kolumni: MM-Seefeldistä jää vain himmeä muisto

Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Seefeldin MM-kisat olivat suomalaisilta maastohiihtäjiltä melkoinen rimanalitus. Harva olisi ihan tosissaan uskonut ennen kisoja, että saavutuksena on vain yksi pronssimitali. Iivo Niskanen oli kuin myrkyn niellyt 15 kilometrin perinteisen kisan jälkeen, eikä taatusti halua muistella vuoden 2019 MM-kisasaavutustaan myöhemminkään.

Kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa Suomi saavutti viisi mitalia. Viime talven Pyeongchangin olympialaduillakin suksi luisti vielä ihan hyvin ja tuliaisina oli neljä mitalia. Näihin saavutuksiin peilattuna Niskasen pronssi loistaa todella himmeäsävyisenä.

Suomalaisiin naishiihtäjiin on aina saanut luottaa arvokisoissa. Tällä kertaa ei edes Krista Pärmäkoski onnistunut kauden tärkeimmissä kisoissaan. Edellisen kerran muuten naishiihtäjät jäivät ilman mitalia vuoden 2003 MM-kisoissa Val di Fiemmessä.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen onnistui Seefeldissä koko lailla tasonsa mukaisesti. Espoolaisen paras saavutus oli kahdestoista sija yhdistelmäkisassa. Uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen yltänyt hiihtäjä ei siis tälläkään kertaa lykkinyt laduilla vain turistina.

 

Suomen urheilijat ja valmennusjohto ovat lähes itku kurkussa yrittäneet keksiä syitä vaisuihin esityksiin. Aika reilusti on onneksi myönnetty, että tällä kertaa oltiin vain aika paskoja. Hyvä näin, sillä eihän kaikkea voi sysätä huonon tuurin, huollon tai kelin piikkiinkään. Aiemminkin on nimittäin kaatuiltu ja hiihdetty huonoilla suksilla, ja silti kisaviikkojen jälkeen on juhlittu mitaleita.

On hauska nähdä, minkälaista jälkipyykkiä pestään kisojen jälkeen. Huojuuko jo esimerkiksi päävalmentaja Matti Haaviston palli, ja miten tästä jatketaan kohti seuraavia suurkisoja?

Huolestuneita Suomen kilpahiihdon nykytilasta sopii olla myös seuratasolla. Haasteita riittää juniorivalmentajillamme, jotka saivat pohdittavaa seuratessaan nuoren ruotsalaistähden Frida Karlssonin menoa Seefeldissä. Vasta 19-vuotias urheilija juhli uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan kultaa viestissä, hopeaa kympillä ja pronssia kolmellakympillä.