Kolumnit

HJK:lle muistutus kansainvälisestä asemastaan

Helsingin Jalkapalloklubi on kokenut elämän Kehä kolmosen ulkopuolella tällä kaudella haastavaksi. Yhtään helpompaa se ei ole, kun lähdetään Helsinki-Vantaalta maamme rajojen ulkopuolelle ja pelataan paikoista Euroopan seurajoukkueturnausten lohkovaiheisiin.

Vaikka HJK teki serbialaista Crvena Zvezdaa vastaan kaikkensa ja pelasi varsinkin Töölössä kahden maalin takaa-ajoasemassa hyvin ehjän ja lopulta myös voittoisan euro-ottelun, ero Serbian kaltaisen jalkapallomaan hallitsevan mestarin tasoiseen joukkueeseen on lievästi ilmaistuna iso.

Vierasmaalin merkitys kaksiosaisissa ottelusarjoissa on suuri. HJK ei Belgradissa siihen pystynyt, joten yksikin takaisku kotiottelussa olisi todennäköisesti kohtalokas. Viime kaudella viidessä Mestarien liigan lohkovaiheen ottelussa kentällä ollut Dusan Jovancic päästi ilmat HJK:n tähtipallosta juuri, kun Sebastian Dahlström oli puhaltanut sen hienolla maalillaan täyteen ilmaa. Tuossa vaiheessa HJK oli pelissä kuskin paikalla ja sai ensimmäistä kertaa otteluparin aikana vastustajansa rivit järkkymään.

HJK tarjosi muistutuksen asemastaan kansainvälisellä jalkapallokartalla hieman ennen kauden tärkeimpiä pelejään. Seura myi parhaan pelaajansa, Lassi Lappalaisen, Italian Serie A:n Bolognaan, joka puolestaan lainasi Klubikasvatin saman tien MLS:n Montrealiin.

Suomalaiset seurajoukkueet ovat eurooppalaisessa jalkapallomeressä niiden pienimpien kalojen joukossa, joista yleensä hieman isommat vonkaleet nappaavat parhaat päältä. HJK on kohtuullinen peto Itämeressä, mutta mikroskooppinen eliö jalkapallomaailman valtamerissä.

Helsingissä nautitaan kuitenkin perinteiseen loppukesän tyyliin euro-otteluista vielä keskiviikonkin jälkeen. Eurooppa liigan kolmannella karsintakierroksella HJK saa vastaansa joukkueen joko Puolasta tai Latviasta ja hallitseva Suomen mestari omaa molempia vastaan varmasti mahdollisuudet edetä karsintojen play-off-kierrokselle.

Taloudellisesti nämä ottelut ovat Aki Riihilahden vartioiman kirstun täyttymisen kannalta todella tärkeitä, varsinkin kun joukkueet Kehä kolmosen ulkopuolelta haastavat tosissaan valtakunnan isointa kalaa Veikkausliigan mestaruudesta.